.

Īsts Ziemassvētku galds sāstav no 9 ēdieniem

t 344448Tīri latviešu tradīcija, kura apvieno pagānu, kristietības, ka arī kulinārās tradīcijas. Jūs laikam nojaušat? Tās ir slavenās latviešu piparkūkas! Tie ir medus cepumi ar garšvielām - smaržīgajiem pipariem, ingveru, krustnagliņām, kas piedod cepumiem īpašo brūno nokrāsu un pikantumu.

Šī īpasā cepuma vēsture aizsākas 13. Gs., kad to cepa eņģeļa vai Laimesmātes formā. Šodien formiņas un receptes piparkūkām skaitāmas simtos. Piparkūku namiņi, milzīgie Laimes cepumi, mazās piparkūku sirsniņas, zaķīši, kaķīsi daždažādās formās, dekorētas ar krāsainajām glazūrām. Piparkūku smarža rada majās, mazajās kafejncās un konditorejas veikalos to īpaso Ziemassvētku sajūtu, kura raksturīga šiem svētkiem Latvijā.

Pēc sentēvu tradīcijām, Ziemassvetku galdam ir jāsastāv no deviņiem ēdieniem.

Pamatēdiens ir un paliek pelekie zirņi ar speķi. Sensenos laikos pelēkos zirņus pasniedza galdā rotātus ar veselu cūkas galvu vai cūkas šņukuriņu. Ticējums apgalvo, ka zirņi ir jāapēd visi līdz pēdējam, lai nākamajā gadā nebūtu asaru un būtu labklājība.

Vēl viens tradicionāls ēdiens ir Sklandrausis – senlatviešu virtuves simbols. Tie ir nelieli rausīši no rupjas rudzu mīklas ar kartupeļu-burkānu pildījumu. Sklandrausis simbolizē sauli, kuras tik ļoti pietrūkst tumšākajā gada laikā. 2013. gadā Eiropas komisija Sklandrausi iekļāva “Garantēto tradicionālo īpatnību sarakstā”. Līdz ar to tradicionālais latvju rausis ir kļuvis par pirmo produktu Latvijā, ko aizsargā Eiropas Savienībā.

Asinsdesa ir viens no Ziemassvētku galda sūrakmeņiem. Tai obligāti ir jābūt noformētai apļa veidā, jo aplis ir saules – dzīvības nesējas simbols.

Speķa pīrāgi – bez tiem ir neiespējams svētku galds.

No jaunākajam tradīcijām, jāatzīmē viens īpšs ēdiens – karpa. Karpas zvīņas simbolizē naudas daudzumu (bagātību) nakamaja gadā. Tās salasa un uzglabā makā visa gada laikā un ziemassvetkos pērnās nomaina ar jaunām.

Arī dzērieni ir nomainījušies. Sensenos laikos tradicionalais ziemassvētku galda goda dzēriens bija medalus. Šodien to ir nomainījis šampanietis.

Veiksmīgus un piedzīvojumiem bagātus svētkus!

 

zirniarspeki 14

 

63324  52578872b3c50.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasiet papildus par Ziemassvētkiem Latvijā:

 

Advente — gaismas ienākšana tumsībā

Mana pieredze Ledus lukturīšu pagatavošanā

Gatavošanās tradicionāliem latviešu Ziemassvētkiem - puzurs

Ziemassvētki nāk...

Bookmark and Share
Top.LV