.

Mana pieredze Ledus lukturīšu pagatavošanā

IMG 1717-20121202Atkarībā no tā, cik liela taka jāizgaismo Ziemassvētku vecītim, izvēlamies vienādus vai atšķirīgus traukus ūdens sasaldēšanai. Var izmantot jebkādas formas izlietotu trauku, piem., tetrapaku vai plastmasas  jogurta glāzes. Ūdeni lej gandrīz pilnu trauku un liek ledusskapja saldētavā.

Ja laukā ir pastāvīgs sals, tad, protams, var iztikt bez ledusskapja .Pats svarīgākais ir “noķert” brīdi, kad traukos ūdens ir sasalis ap malām, tikai vidū vēl nē. To var pamanīt, ja trauku pasvārsta – vidū pamanīsiet ūdens klunkšķi. Šo svarīgo darbu – ledus lukturīšu meistarošanu vislabāk uzticēt bērniem – viņi to dara ļoti atbildīgi.

1. Variants – ar asu naža galu izdauza sasalušajā ledus gabalā caurumu - tāpat kā āliņģi cērtot, un izlej lieko ūdeni no ledus gabala vidus, liek atpakaļ ledusskapī (vai uz balkona) kārtīgai sasalšanai. Ledus klucītī Izveidojusies starptelpa – vieta, kur lukturītī ielikt tējas sveci. Sveces liesmiņu no vēja sargās ledus  “jumtiņš” un ledus lukturīša sienas;

2. Variants – trauku ar sasalušo ledu iegremdē karsta ūdens peldē  kādā lielākā bļodā. Tad sasalušo ledus kluci izgāž no trauka. Tā apakšējā daļā izveidojas “iedobe” - vieta tējas svecei.

Savlaicīgi organizējot šo darbu ar bērniem, var sagatavot diezgan iespaidīgu gaismas taku  mīļo ciemiņu, Ziemassvētka vecīša, Rūķa vai Sniegbaltītes sagaidīšanai.

Manas meitas foto, kas tapa šogad 1.Adventes vakarā: gaismas liesmiņu spēles šādi pagatavotos ledus lukturīšos decembra sniegā.

 

 

Lasiet papildus par Ziemassvētkiem Latvijā:

 

Advente — gaismas ienākšana tumsībā

Mana pieredze Ledus lukturīšu pagatavošanā

Gatavošanās tradicionāliem latviešu Ziemassvētkiem - puzurs

Ziemassvētki nāk...

Bookmark and Share
Top.LV