.

Kā lai ziemā nepieņemas svarā?

ka nepienemties svara

Līdz ar aukstuma iestāšanos mūs sāk vajāt vēlme apēst vairāk kaut ko garšīgu un ļoti neveselīgu. Krēslainajā aukstajā sezonā viss treknais, saldais un kalorijām bagātais tā vien lūdzas, lai tiktu celts galdā.

Kādēļ tā notiek, un ko ar to visu lai iesākt? Galvenais iemesla ir tāds, ka ziemas laiks pats par sevi ir stress mūsu organismam. Gaismas diena saīsinās, un mēs vienkārši sākam skumt: samazinās serotonīna, kas uzlabo noskaņojumu, izstrāde. Ja jau tik ļoti gribas uzēst skumjajā laikā, darīsim to pareizi! Viss, kas tam vajadzīgs, ir izmainīt savu ēdienkarti.

Ogļhidrāti.

Ogļhidrātu uzdevuma ir dod dzīves enerģiju un paglābt no skumjām. Tomēr nesteidzieties pakaļ cepumiem. Ir vienkāršie un saliktie ogļhidrāti, un ziemas laikā ir jāpievēršas tieši saliktajiem ogļhidrātiem. Tos satur kaltēti un svaigi augļi un dārzeņi. Šo enerģētiķu daudzumu var papildināt ne tikai ar saldumiem. Ēdiet vairāk vistas vai tītara gaļas: lai arī tas ir „sāļais ēdiens”, tomēr bagāts ar ogļhidrātiem un tajā nav pārāk daudz kaloriju.  

Ja vēlme apēst kaut ko garšīgu nav paciešama, apēdiet gabaliņu pilngraudu maizes vai melnās rūgtās šokolādes.

Daži zinātnieki apgalvo, ka aukstajā sezonā svara samazināšanu sekmē oranžie un tumši zaļie dārzeņi. Pat ja šis apgalvojums nav patiess, burkānu, kāpostu, spinātu, brokoļu  un dažādu zaļumu lietošana uzturā veicinās veselību. 

Vitamīni.

 Ziema ir citrusu laiks. Apelsīni, mandarīni un it īpaši citroni ir C vitamīna avots, kas aizsargā organismu pret saaukstēšanos.

Bez C vitamīna organismam ir absolūti nepieciešami B grupas vitamīni. Tie ne tikai palīdz uzsūkt serotonīnu, bet arī uzlabo nervu šūnu darbību. Lai tiktu galā ar šo uzdevumu, ziemas ēdienkartē ir jāiekļauj siers, bietes, sīpolloki, aknas un kefīrs. Ar šiem svarīgajiem vitamīniem ir bagāti arī ķiploki, kurš brīnišķīgi tiek galā ar slimības izraisošajām baktērijām un kalpo kā dažādu saslimšanu profilakse.

Ziemas zupiņa.

Vēl viens noderīgs padoms: spiediet uz zupiņām. Pat tad, ja jums no bērnības tās negaršo, ir labāk ziemā šo nepatiku aizmirst. Sākot pusdienas ar karstas zupas bļodiņu, jūs uzņemat vairāk tādu kaloriju, kuras vēlāk nevajadzēs papildināt ar sviestmaizēm. Turklāt ar zupas šķidrumu jūs aizpildīsiet kuņģi, un, pateicoties tam, pamatēdienā apēdīsiet mazāk. Vislabāk ēst ne pārāk treknas zupas, vairāk pievēršoties dārzeņu zupām: tomātu un burkānu zupai. Ja jums negaršo tradicionālā biešu zupa, pievērsiet uzmanību zupu daudzveidībai, ko piedāvā pasaules tautu virtuves: no gruzīnu harčo līdz japāņu miso zupai. Kā redzat, viss ir ļoti vienkārši un joprojām garšīgi. 

Svarīga piezīmе.

Ziemā neķerieties pie radikālām metodēm: stingra diēta šajā sezonā nenoņems pārāk daudz liekā, toties pavasarī viss atgriezīsies ar procentiem. Pie kam nopietna diēta mazinās imunitāti, bet to ziemā ir īpaši svarīgi saglabāt kaujas gatavībā.

 

Neaizmirstiet par vingrošanu. Fiziskā slodze nepieciešama jebkurā gadalaikā.

Vairāk smaidiet: ziema nav bezgalīga, un katra saturīgi pavadīta diena tuvina siltā pavasara iestāšanos.

Bookmark and Share
Top.LV