.

Cik maksā Jūsu asaras

dog1Analizējot veterinārajā praksē nostrādātus gadus, arvien biežāk sastopu gadījumus, kad dzīvnieku pie ārsta atved pārāk vēlu. Tieši pēdējo 3-4 gadu laikā šādu gadījumu skaits ir kļuvis ievērojami lielāks, pie tam katru nākamo gadu šis skaitlis tikai pieaug.

Protams, to var pamatot ar kopēja ekonomiskā stāvokļa pasliktināšanos Latvijā (neskatoties uz mūsu valdības regulāriem apliecinājumiem, ka Latvija no krīzes veiksmīgi tikusi ārā un citām ES valstīm jāmācās no Latvijas pieredzes). Mēs strādājām ar vidusmēra Rīgas iedzīvotājiem un redzam Latvijas mikroekonomikas stāvokli „no iekšpuses” un tas paliek arvien drūmāks katru gadu, bet tas tā „liriskā atkāpe”. Atgriežoties pie mūsu tēmas, var piekrist, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji ar grūtībām nopelna sev iztikai un komunālo maksājumu segšanai, bet tomēr tādi nav visi. Visvairāk sarūgtina tas fakts, ka pie veterinārārsta dzīvnieku īpašnieki griežas tad, kad dzīvnieks jau ir ļoti smagā stāvoklī, tā dara pat pietiekoši labi situēti cilvēki. Uzdodot viņiem jautājumu: „Kāpēc Jūs tik ilgi gaidījāt?!” visbiežākā atbilde ir: „Mēs domājām, ka pats pāries...” Vienkārši trūkst vārdu tādai paviršai attieksmei pret saviem ģimenes locekļiem! Dzīvē vis kaut-kad pāriet, reizēm kopā ar pašu dzīvību, bet tie cilvēki par to bieži vien nemaz nepiedomā.

Minēšu piemēru, kad dzīvnieku varēja izglābt, ja viņa saimnieki grieztos pie mums savlaicīgi. Pirms pāris mēnešiem sestdien pulksten 17:20 uz klīniku piezvanīja kliente un pajautāja vai nevar atnest kaķi uz apskati pie veterinārārsta (mūsu klīnika sestdienās strādā no 9:00 līdz 18:00), pa telefonu pateica ka kaķim ir urinācijas traucējumi. Protams, pie tik nopietniem gadījumiem atteikt vienkārši nedrīkst, jo urīna izvades traucējumu dēļ dzīvniekam ir izteiktas ciešanās un viņš var nomirt. Kliente ieradās klīnikā 17:50, klīniskās izmeklēšanas laikā konstatējam, ka urīnpūslis bija pārpildīts, bija pieņemts lēmums kaķim dot vispārējo anestēziju uz veikt kateterizāciju. Kaķis bija kastrēts, barots ar kastrētiem kaķiem nepiemērotu barību un neierobežotā daudzumā (kaķim bija izteiktas aptaukošanas pazīmes). Kliente arī piebilda, tā kā starp citu, ka kaķis nevar urinēt jau vairāk, nekā 2 diennaktis, bet precīzi viņa pateikt nevar un 2 dienas arī neko neēd un šīs dienas laikā vairākas reizes viņam bija vemšana.

Kateterizācijas laikā tika izvadīts urīns, kurš pēc krāsas bija kā tīras venozas asinis (tumšas), pēc urīna tas nemaz neizskatījās. Kāķim tika paņemtas asins analīzes- vēlāk mūsu prognozes bija apstiprinātas- kaķim bija smagas formas nieru mazspēja. Neskatoties uz visiem skaidrojumiem par stāvokļa smagumu, ka kaķim būtu jāveic hemodialīzi, jeb jāpieslēdz tautā sauktai mākslīgai nierei (izmanto humānajā terapijā) atbildes reakcija bija dusmas un agresija, pie tam tās bija vērstas pret vetārstu, kurš darīja visu, ko varēja darīt tādā situācijā (infūziju terapija, dažādi medikamenti). Uz maigiem mājieniem par to, kaķi vajadzēja atnest uz klīniku pirms divām dienām, tad izredzes būtu vairākkārtīgi augstākās, viņa atbildēja, ka viņa nav vainīga, ka viņa mīl savu kaķi. Nākamajā dienā viņa griezās uz citu klīniku, kur viņai apstiprināja ārkārtīgi zemas izdzīvošanas iespējas, jo kaķis nav sācis ēst, un naktī no svētdienas uz pirmdienu kaķis ir miris.

Vetārsta ieteikums: lūdzu, negaidiet, ka „pats pāries”, ļoti bieži nepāriet un pēc tam mums pašiem sāp, ka ir par vēlu un vairs nevaram palīdzēt Jūsu dzīvniekam! (turpinājums sekos...)

„Klivet” ®

veterinārārsts

Dmitrijs Mihailovs

Bookmark and Share
Top.LV