.

Murriņu laiks.

kaku milestibaDienas paliek arvien garākas un naktis īsākas, tas ietekmē gan dzīvnieku, gan cilvēku hormonālo sistēmu.

Šajā reizē runāsim par kaķiem. Lielāka daļa no mums ir dzirdējuši par to, cik nemierīgi var būt kaķi pavasarī, daudzi ir “murriņu laiku” ir izbaudījuši uz savas ādas.... Tā ir dabīga lieta - kaķi meklē sev pāri. Šajā periodā tie mēdz būt ne tikai skaļi, bet arī agresīvi (vairāk tas ir raksturīgs runčiem). Visbiežāk klienti sūdzas par to, ka kaķis viņam neļauj gulēt, jo auro naktīs. Ko tik nemēģina kaķu īpašnieki darīt ar saviem mīluļiem - gan dzenā pa istabu, gan kliedz viņiem virsū, gan dod dabīgas nomierinošas tabletes, citi mēģina tos aplaistīt ar ūdens pistoli, bijuši gadījumi, kad kaķi regulāri mazgāja dušā, it kā vēsais ūdens “atvēsina” prātu... Tas viss protams nedarbojas, vai dod tikai īslaicīgu efektu, kamēr kaķis atrodas stresa stāvoklī. Ļoti retos gadījumos nedaudz palīdz dabīgas nomierinošas tabletes lielās devās, bet pamatā tā dēļ, ka kaķis vienkārši lielāko diennakts daļu guļ vai atrodas nomāktā stāvoklī.

Veterinārārsta ieteikums – runčiem optimālākais variants būtu kastrācija, jo medikamentoza dzimumtieksmes nomākšana ir maz efektīva. Kastrējot, mēs arī ievērojami samazināsim runča urīna raksturīgo smaku. Kaķenēm ir divi varianti: - optimālākais variants paliek kastrācija (tieši kastrācija, nevis sterilizācija, jo tās ir divas dažādas operācijas, kastrācija neietekmē kaķenes hormonu līmeni), otrs variants ir hormonālas tabletes - es uzskatu šo metodi par vis sliktāko, jo „pateicoties” šīm tabletēm kaķenēm daudz biežāk attīstās dzemdes iekaisumi un pieaug varbūtība piena dziedzera jaunveidojumu attīstībai. Ja kaķenes saimnieki kategoriski negrib veikt operāciju, tad var pielietot hormonāla preparāta injekcijas. Pirmā injekcija darbojas 3 mēnešus, tad, pēc 3 mēnešiem to atkārto (svarīgi tieši pēc 3 mēnešiem, nevis gaidot kad sāksies nākama meklēšanās reize), nākamā injekcija paredzēta jau pēc 4 mēnešiem un tad ik pēc 5 mēnešiem. Piemēram, Eiropas valstīs (man personīgi ir informācija no Vācijas un Skotijas veterinārārstiem) valda uzskats: vai nu dzīvnieku izmanto vaislai un periodiski sapāro, vai nu to kastrē. Nekastrēt un nepārot uzskata par nehumānu attieksmi pret dzīvnieku. Un būtībā viņiem ir taisnība.

Šīs metodes, protams, paredzētas tiem kaķu īpašniekiem, kuri neplāno nodarboties ar ciltsdarbiem. Bet ja Jūsu mērķis ir atstāt šajā pasaulē sava kaķīša pēcnācējus, tad apbruņojoties ar pacietību.

„Klivet” ®

veterinārārsts

Dmitrijs Mihailovs

Bookmark and Share
Top.LV