.

Mājas mīluļa kažoks – veselības spogulis.

blackVisiem ir zināms fakts, ka suņiem un kaķiem ķermeņa virsma ir klāta ar apmatojumu (ar retiem izņēmumiem, piemēram, kaķis sfinkss), cilvēki to sauc par kažoku.

Apmatojums  nodrošina dzīvnieku termoregulācijas procesus. Ja ir silts laiks, kažociņš kļūst plānāks, bet ja ir auksts, tad tas paliek kuplāks un biezāks, ataug pavilna. Ziemas un vasaras „apģērba” maiņa ir pakāpenisks process.

Pēc kažoka ārēja izskata var noteikt mīluļa veselības stāvokli un novērot patoloģiskos procesus, kuri ir sākušies organismā. Daudzi vielmaiņu traucējumi, vitamīnu un minerālvielu trūkumi, hormonālas dabas traucējumi var pasliktināt kažoka stāvokli, tas kļūst sauss, trausls, nespīdīgs, viegli krīt ārā. Smagākos gadījumos uz ķermeņa veidojas apgabali, kuros apmatojums ir izkritis pilnībā. Visbiežāk pie veterinārārstiem griežas jau ar šiem simptomiem, parasti prasot, vai tā nav „kailā ēde”.

Kas ir kailā ēde?

Tā ir dermatomikoze jeb sēnīšu infekcija, kura var skart suņu, kaķu un cilvēku ādu, matus un nagus. Ar to slimo lielākoties tie mājdzīvnieki, kuri ir riska grupā: nomākta imūnsistēma,  nepietiekama ēdināšana, stress, infekcijas slimību un parazītu novājināti mājdzīvnieki, liels vecums. Bieži klaiņojoši dzīvnieki ir šīs slimības izplatītāji.

Simptomi.

Tos var pamanīt rūpīgi aplūkojot apmatojumu. Ja ieraugāt mazus, plikus, apaļus ādas plankumus – griežaties pie vetārsta.

Ārstēsana.

Runājot par sēnīšu infekciju, varu piebilst, ka tā prasa nopietnu un profesionālu ārstēšanu, mūsu klīnikā ir izstrādāta unikāla kombinēta ārstēšanas metode, kura dod labus rezultātus pat, nelietojot ķīmiskus preparātus.

Risks cilvēkam.

Ar dermatomikozi cilvēks VAR inficēties no dzīvnieka, bet, par laimi, praksē to novēro samēra reti. Riska grupā ir cilvēki ar nomāktu imūnsistēmu, kuri iziet ķīmijas terapiju vai AIDS slimnieki. Pārējiem, ievērojot parastās ikdienas higiēnas prasības, risks saslimt ir ļoti niecīgs. 

 

„Klivet” ®

veterinārārsts

Dmitrijs Mihailovs

Bookmark and Share
Top.LV