.

Lai puķes ilgāk stāvētu

ctobi cveti stojali dolgoMūsu  valstī ir daudz pedagogu. Un šodien viņiem visi saņēma no skolēniem puķes. Kaut kas paliek stāvēt spaiņos skolās, kādus pušķus skolotāji aiznes uz mājām. Un aŗī mums, parastām sievietēm, gribās, lai dzimšanas dienā, 8. Martā vai citos svētkos uzdāvinātais pušķis ilgāk stāvētu. Kā noildzināt griezto ziedu dzīvi.

Ja jūs vedat puķes no vasarnīcas, tad atceraties, ka augi, kas ir griezti otrā dienas pusē vai vakarā „nogura”. Viņi ātri novīs. Tāpēc, ja ir iespēja, puķes labāk griezt no rīta, pirms karstas saules. Lai uzdāvināti ziedi ilgāk priecē acis, stāvot vāzē, ir nepieciešams sekot līdzi pāris noteikumiem.

Ielejiet spainī ūdeni un paņemiet asas šķēres vai sekatoru. Nogrieziet kātiņus, tikai ievietojot tos ūdenī. Noņemiet nevajadzīgas lapas, atstājiet ne vairāk kā trīs. Liels lapu skaits „izsūks” no ziedpumpura spēku, nedos nepieciešamo tam barību. Krūmiem nogriež visas lapiņas, atstājot tikai ziedus.

Rozes kātiņus ir nepieciešams nolaist uz 30 sekundēm un tikai pēc tam likt vāzē ar ūdeni. Bet dālijas, malvas, gerberus, hortenzijas, margrietiņas ir ātri jānosvilina uz uguns, bet pēc tam ielikt ūdenī. Kas to varētu iedomāties!

Ja jums uzdāvināja ziedu pušķi no rīta vai pa dienu, bet vakarā tas jau ir drusciņ novītis, noņemiet liekas lapas, atsvaidziniet griezumu uz kātiņa, apšļakstiet no pulverizatora. Un vēl var ietīt ziedpumpuru mitrā drāniņā. Vāzē labāk ieliet mīkstu ūdeni: lietus ūdeni, atkususi ūdeni, galīgā variantā karsētu.

Pievērsiet uzmanība cik daudz ūdens jūs ielejiet vāzē. Frēziju kātiņus liek ūdenī uz 5 cm, gerberu – uz 5-8 cm, rožu, īrisu, tulpju, krizantēmu – uz 10 cm, narcišu un neļķu – uz 10-15 cm.

Lai ziedi stāvētu ilgāk, floristi rekomendē pievienot ūdenī nedaudz citronskābes vai etiķa. Var pat iemest vara monētu. Atceraties par to, ka pušķi nav ieteicams atstāt zem svilinošiem saules stariem (pat caur logu), caurvējā. Ja gribat, lai jūsu puķes ilgāk stāvētu svaigi, ievietojiet vāzi ar puķēm naktī vēsā vieta, piemēram uz balkonu.

Nekad netuvojoties ziediem, ja esat sliktā omā. Viņi, kaut arī nogrieztie, bet dzīvi, visu jūt.

Mēģiniet neglabāt mājās nokaltušos pušķus. Saka, ka nelaimei. Ja ziedi novīta vai „ūdens sarūga” metiet pušķi bez žēlastības. Tā jūs atbrīvosiet savā dzīvoklī vietu jaunam pušķim.

 

Bookmark and Share
Top.LV