.

Jaungada tradīcijas Āzijas valstīs

1327833530 novogodniy-otdyh-v-indiiMusulmaņu tautām ir pieņemts lietot mēness kalendāru, tādēļ katru gadu Jaunais gads viņiem pārvietojas par 11 dienām uz priekšu. Irānā pieņemts Jauno gadu sagaidīt 21. martā.

Indijā notiek spilgti un neparasti svētki. Valsts ziemeļos dzīvojošie indieši rotājas ar dažādiem ziediem sulīgās krāsās. Indijas dienvidos eksistē šāda tradīcija: sievietes uz īpašas paplātes saliek ziedus, konfektes un citas dāvanas, bet pirmajā Jaunā gada dienā bērneļi ar aizvērtām acīm izvēlas dāvanas. Valsts rietumos ir pieņemts svinēt jauno gadu oktobra beigās.

 

Birmā Jauno gadu sgaida pirmajā aprīlī. Tajā laikā tur valda neiedomājams karstums, tādēļ cilvēki ir izdomājuši lielisku izeju no šādas situācijas – ūdens festivālu tindžanu. Šajā svelmainajā periodā cilvēki septiņas dienas aplej viens otru ar ūdeni.

 

Vjetnamas Jauno gadu dēvē „Tet”. To svin laika periodā starp 21. janvāri un 19. februāri. Katru gadu Jaungada datums mainās. Cilvēki tic, ka katrā mājā dzīvo Dievs, bet jaungada naktī  viņš aizlido uz debesīm, lai pastāstītu, kā katram ģimenes loceklim ir pagājis šis gads.

 

Japānā pieņemts Jauno gadu sagaidīt 1. janvārī. Japāņi baidās, ka līdz ar laimi un bagātību mājās var ielavīties arī ļaunie gari. Lai sevi pasargātu no nepatikšanām, cilvēki pie mājas ieejas karina salmu saišķus. Tikko kā iestājas Jaunais gads, japāņi priecīgi smejas.

 

Ķīnā Jauno gadu svin jaunā mēnesī laika periodā starp 17. janvāri un 19. februāri. Ielu procesijas apgaismo milzīgs daudzums ielu laternu. Tiek uzskatīts, ka tādā veidā tiek apgaismots ceļš uz Jauno gadu, bet petardes atbaida ļaunos garus. 

Bookmark and Share
Top.LV