.

Maskavas forštates sportisti aicina valsts pārstāvjus diskusijai

LIDO stylefoto.lv  MG 40182014. gada 24. maijā notika apaļais galds, kuru organizēja kustība „Par sportisku sabiedrību” un kuru vadīja žurnāls „Sarunas pie Ģimenes Pavarda”. Apaļā galda diskusijas tēma bija „Jauniešu brīvā laika pavadīšanas iespējas un bērnu aizsardzības stratēģija”.

Diskusijā piedalījās: Andris Morozovs (kustības „Par sportisku sabiedrību” līderis), Andrejs Elksniņš (saeimas deputāts), Valērijs Petrovs (Rīgas Domes deputāts), Jefimijs Klementjevs (Rīgas Domes deputāts),  Regīna Ločmele (žurnālste), Vitālijs Dobovs (Latvijas  Pauerliftinga federācija), Raimonds Elbakjans (Ghetto Games), Aldis Lazdiņš (Tautību tilts), Avakums Petrovs (Tanec.lv).

Diskusijas laikā tika apspriestas šādas tēmas:

  •          Saturīga jauniešu brīvā laika pavadīšana kā iespējamā atkarību profilakse un sporta un kultūras aktivitāšu iespējas un pietiekamība Rīgā;
  •          Sabiedrības saliedētības nozīme cīņā pret dažādu atkarību rašanos jauniešiem;
  •          Enerģijas dzērienu kaitīgums jauniešu organismam un šo dzērienu lietošanas ierobežošanas svarīgums un iespējas.

Visi apaļā galda dalībnieki vienojās par jautājuma aktualitāti, kā arī par to, ka tad, ja jautājums skar mūsu bērnus, visiem iedzīvotājiem ir jāsaliedējas, nešķirojot  cilvēkus pēc nodarbošanās, valodas vai jebkādām citām pazīmēm. Aktualizējot jautājumu par cīņas ar tā saucamajām legālajām narkotikām uzsākšanu kustības „par sportisku sabiedrību” Andris Morozovs teica: „Mēs uzsākām šo cīņu tādēļ, ka mums nav vienalga, kas notiek apkārt, kas notiek ar mūsu bērniem. Nav svarīgi, kāds tev ir amats, ja tu redzi sev apkārt kaut ko nepareizu, tev ir jārīkojas. Savādāk nedrīkst. Šajā gadījumā, apzinoties jautājuma nopietnību, mēs, sporta organizāciju pārstāvji,  vērsāmies pie likumdevējiem un kopīgiem spēkiem panācām „legālo narkotiku” izplatības ierobežošanu. ”

Apaļā galda diskusijas dalībnieki uzsvēra sporta un kultūras aktivitāšu nozīmi jauniešu dzīvē, kā arī izvērtās zināma polemika par ģimenes lomu bērna audzināšanā, pozitīvu piemēru trūkumu, pozitīvas informācijas nepietiekamību plašsaziņas līdzekļos. Dalībnieki uzsvēra, ka  mērķu trūkums veicina dažādu atkarību veidošanos jauniešiem.

Diskusijas laikā vairākums panāca vienošanos, ka eksistē vesela virkne problēmu jauniešu audzināšanā, viena no asākām problēmām ir tas, ka masu mediji ļoti maz pievērš uzmanību saviem sporta zvaigznēm, un tajā ir viegli pārliecināties, ja palūgt nosaukt 10 Latvijas olimpisko čempionu vārdus. Tāpat, uz mums svešas Holivudas produkcijas rēķina tiek veidota maldīga labā un ļaunā izpratne, kā arī ģimeņu vērtību robežas pazūd, tādējādi attālinot paaudzes un veidojot barjeras nobriedušas personības izveidē ar priekšstatu par ģimenes institūtu ar saukli māte, tēvs, es – veselīga ģimene.

Pasākuma beigās kustības „Par sportisku sabiedrību” līderis Andris Morozovs paziņoja, ka ir sācies akcija „90 dienas bez spaisa”,  kuras laikā piedalīsies vairāk nekā 10 sabiedriskās organizācijas, kas izveidos vasaras sezonas laikā vairāk nekā 1 000 sporta pasākumu kā alternatīvu spaisa smēķēšanai!

Sporta organizāciju pārstāvji atzīmēja, ka, lai gan vārdos izskan aicinājumi sporta organizācijām pieteikties Rīgas Domes finansējumam, praksē saņemt finansiālo atbalstu ir samērā sarežģīti komplicētās dokumentu noformēšanas dēļ.

Pasākuma noslēgumā dalībnieki pieņēma kopīgu rezolūciju.

Bookmark and Share
Top.LV