.

19. CENTIES NEDARĪT CITIEM TO, KO TU NEGRIBI, LAI CITI DARĪTU TEV!

dobroDaudzu tautību cilvēkiem dažādās zemēs ilgus gadus ir bijušas versijas par to, ko lai sauc par „Zelta likumu”. Tajā ir īsi izklāstīts, kas ir kaitīga rīcība.

Vienīgi svētais varētu nodzīvot dzīvi, nekad nenodarot ļaunu citam. Bet tikai noziedznieks sāpina sev apkārtesošos cilvēkus bez jebkāda pamatojuma.

Nemaz jau nerunājot par „vainas”, „kauna” vai „sirdsapziņas” sajūtām, kas var būt pietiekami patiesas un liek cilvēkiem ciest. Gadās arī tā, ka ļaunums, ko cilvēks nodara citiem, atnāk pie viņa atpakaļ.

Ne visas ļaunās rīcības ir iespējams atlīdzināt, ir tādi nodarījumi pret citu cilvēku, no kuriem nevar aizbēgt un kurus nevar aizmirst. Slepkavība ir šāda rīcība. Katrs pats var apjaust, cik neatgriežamu kaitējumu var radīt jebkura šīs grāmatas likuma smagi pārkāpumi.

Izpostot citu dzīves, cilvēks var sagraut pats savējo. Sabiedrība reaģē – cietumi un psihiatriskās slimnīcas ir pilnas ar cilvēkiem, kuri kaitējuši saviem līdzcilvēkiem.  Bet ir arī cits sods – neatkarīgi no tā, vai cilvēks ir vai nav pieķerts, nodarot kaitējumu citiem, īpaši, ja tas tiek darīts slepeni, tas var izraisīt spēcīgas izmaiņas attieksmē pret citiem un sevi. Visas šīs izmaiņas ir nelabvēlīgas. Laime un prieks novēršas no viņa dzīves.

Šī „Zelta likuma” versija ir derīga kā rīcības novērtējums. Pārliecinot kādu pielietot šo likumu, viņš atklās – kas patiesībā ir kaitīga rīcība un kas ir kaitējums. Filozofiskais jautājums par nepareizu rīcību, strīds par to, kas ir pareizi un kas nepareizi, tiek atrisināts uzreiz, sev personīgi uzdodot jautājumu – vai Tev patiktu, ja tā notiktu ar Tevi? Nē? Tad tā ir kaitīga rīcība, un no sabiedrības viedokļa – nepareiza. Tas cilvēkā var atmodināt sabiedrisko apziņu un izlēmību par to, ko darīt un ko nedarīt.

Ja cilvēks nejutīs nekādus ierobežojumus, kas atturētu no kaitīgas rīcības, viņa izdzīvošanas potenciāls noslīdēs līdz ļoti zemam līmenim.

Ja Tu spēsi pārliecināt cilvēkus pielietot šo likumu, Tu viņiem dosi iespēju, ar kuras palīdzību novērtēt pašu dzīves, bet dažiem Tu atvērsi durvis, lai ļautu no jauna piebiedroties cilvēcei.

Ceļš uz laimi ir slēgts tiem cilvēkiem, kuri neattur sevi no kaitīgām darbībām.

Bookmark and Share

Veselā saprāta rokasgrāmata labākai dzīvei "Ceļš uz Laimi"

Top.LV