.

Sievietes atbilde konkurentei

Ņemsim, piemēram, pazīstamo Iļjas Repina gleznu „Kazaki”, kuri raksta vēstuli turku sultānam. Ne viena vien paaudze ir mēģinājusi ieskatīties viņiem pāri plecam, lai izlasītu vēstules tekstu.   

Kāds izmisums ir redzams Kārļa Brjulova gleznā «Pēdējā Pompejas diena»!

Var teikt, ka vēsturisko notikumu tēma ir plaši atspoguļota daudzu pazīstamu mākslinieku gleznās. Šeit var minēt gan Rozentālu, gan Aivazovski, gan Surikovu, gan Rembrandu. Visus grūti uzskaitīt.   

Tās ir pazīstamas vēstures epizodes.   

Es gribu atgādināt par vienu gleznu ar ļoti netipisku sižetu. 

Bet sākumam – priekšvēsture. 

Tātad, ir 17.gadsimts, tālā Barbadosas sala Karību jūrā. Internets vēl nav izgudrots, nakts klubi vēl neeksistē. 

Kā tajā laikā izklaidējās cilvēki no bagātām ģimenēm? Viņi rīkoja balles. Dažas reizes gadā notika «tusiņi», kuriem sievietes ļoti pamatīgi gatavojās. Tā bija vienīgā iespēja parādīt sevi! Par labiem tika uzskatīti jebkuri «ieroči», sākot ar apģērbiem un beidzot ar frizūrām. Tie jums nav bicepsi, tā ir šausmīga vara – sieviešu skaistums!

Bija karsta konkurence par salas pirmās skaistules titulu. Bruneta un Filisa - divu visbagātāko plantatoru sievas - ne pa jokam karoja savā starpā.

Un tad, tieši pirms kārtējās balles vakara, ostas salā piestāja kuģis ar audumu kravu, kur starp dažādiem audumiem kaut kādā mistiskā kārtā atradās neliels ļoti brīnišķīgs un, protams, neiedomājami dārgs brokāta auduma gabals! Cena pārsniedza jebkuru iedomājamo summu.

Bet nav tādas lietas, kuru sieviete nebūtu gatava upurēt cīņā par vietu uz pjedestāla! Filisa uzdrošinājās nopirkt. Ar zeltu izšūtais brokāta gabals tika nopirkts.

  Viss. Gandrīz viss. Palika tikai maziņš, nedaudz brāķēts gabaliņš. 

Konkurente to arī izmantoja! Jā, palikušais gabaliņš bija pārāk mazs jebkurai kleitai. Par mazu kleitai, bet ne atriebībai!

Uz balli Bruneta ieradās pieklājīgā melnā kleitā kalpones – melnādainas mulates – pavadībā, kurai mugurā bija svārki no tāda paša brokāta, no kāda bija šūta Filisas kleita. Trieciens bija pārāk stiprs! Filisa, neatvairāmā skaistule Filisa, kura bija iztērējusi veselu bagātību, lai aizēnotu visus, bija apkaunota uz mūžu. Viņas zelta brokāts zaudēja savu vērtību tajā pašā brīdī, kad tāds pat audums pieskārās kalpones gurniem.

Un Filisa nokrita īstā, netēlotā bezsamaņā.

Nākamajā rītā viņa ar pirmo kuģi pameta Barbadosu, kas viņai bija kļuvusi par apkaunojuma simbolu.

Jūsu priekšā ir Tomasa Stotarda glezna «Bruneta un Filisa».

Bookmark and Share
Top.LV