Britu kroņa krišana. Otrā daļa: separātisma parāde Eiropā

420x262-56 RTU docents Konstantins Kozlovskis

Finanšu tirgus eksperts,

Kompānija TeleTrade Europe

www.teletrade-dj.lv

Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai.

Latvijas konstitūcijas 2. paragrāfs

 

Referendums par Skotijas izstāšanos no Lielbritānijas sastāva var izprovocēt separātisma parādi Eiropā. Eiropā ir pietiekami daudz reģionu (pārsvarā bagātu), kas labprāt atdalītos no centrālās valdības, kas Eiropā var izprovocēt ekonomisko sabrukumu. Ja Skotija tomēr atdalīsies no Lielbritānijas, tiks radīts juridiski apstiprināts precedents jebkura reģiona atdalīšanai no tā centrālās valdības.  

Pirmā valsts, kas var saskarties ar grūtībām – tā ir visiem zināmā spāņu Katalonija ar galvaspilsētu Barselonā, kas ir Spānijas visbagātākais reģions.

Cits tikpat zināms Spānijas reģions – ir Basku ziemeļvalsts, kas jau pietiekami ilgi iestājas par savu neatkarību ar mērķi izveidot savu basku valstu savienību starp Spāniju un Franciju.

Nākamais nestabilais reģions – beļģu Flandrija, kas ir ļoti neapmierināta ar ne tik bagātās Valonijas subsidēšanu uz Flandrijas rēķina.

Bagātajā Vācijā nauda tāpat ir kļuvusi par “strīdus ābolu”. Visbagātākais Bavārijas reģions ar galvaspilsētu Minheni ir ārkārtēji neapmierināts ar savām iemaksām fondā, lai subsidētu citus Vācijas reģionus.

Itālijas ziemeļu reģioni, kuros koncentrējas rūpniecība, finanses, mode, izglītība un mūsdienu kultūra, tāpat ir noguruši no maksājumiem, kas tiek novirzīti uz daudz nabadzīgāko dienvidu reģionu subsidēšanu.

Samērā nesen arī Latvijā tika manīti separātiski izteicieni par Latgales un Rīgas atdalīšanos no parējās teritorijas.

Kā redzams no nelielās veiktās analīzes, Eiropa ir pilna ar neatrisinātiem konfliktiem, kas gatavi uzplaiksnīt ar jaunu spēku, pozitīva rezultāta, saistībā ar Skotijas atdalīšanos, gadījumā. Aktīvākas reģionālo nacionālistiski noskaņoto spēku darbības un iedzīvotāju alkatība bez šaubām izsauks drudzi valūtu tirgū ar eiro vērtības krišanos un izvirzīs jautājumu par Eiropas Savienības kā tādas pastāvēšanu.

Vēsture atkārtojas: valstis apvienojas un izjūk, no jauna apvienojas un no jauna izjūk. Vēsture attīstās spirāles veidā. Un tas ir normāli. Galvenais – laicīgi pielāgoties izmaiņām un iegūt no tā labumu.

 

 

Visām idejām, kuras jūs iegūsiet ir tikai un vienīgi informatīvs un/vai izglītojošs raksturs un šī informācija nesatur un nevar tikt uztverta kā investīciju konsultācijas vai rekomendācijas pārdot vai pirkt kādu finanšu instrumentu.
Ārpusbiržas maržinālai Forex un CFD instrumentu tirdzniecībai ir augsts riska līmenis un, iespējams, tā nebūs piemērota visiem investoriem.

 

TeleTrade-DJ International Consulting Ltd ir licencēta Kipras Vērtspapīru un biržu komisijā (Cyprus Securities and Exchange Commission — CySEC), licences numurs 158/11.

Bookmark and Share
Top.LV