Ko saka eksperti par finanšu tirgiem?

447x404 1Skats uz neseno pagātni vai prognozes tuvākajai nākotnei šodien ir ļoti populāras.

Taču nebūt ne visi var atļauties izteikt šādas analītikas prognozes, precīzāk – to var tikai ļoti kompetenti speciālisti. Lūk, ko mums pastāstīja Konstantīns Kozlovskis, kompānijas TeleTrade Europe vadošais finanšu tirgu eksperts.

 

Iesākumā par 2013. gadu. Viss pagājušais gads pagājis zem 2008. gada finanšu krīzes, kas izgaismoja virkni problēmu dažādās pasaules ekonomikās, seku likvidēšanas zīmes. Tās ir gan noteiktas problēmas ar finanšu organizāciju stabilitāti, gan inflācijas samazināšanās, pieaugošais bezdarbs, problēmas finanšu-budžeta sfērā virknē valstu, u.c. Turklāt katra valsts risināja savas problēmas savā veidā un diezgan oriģināli.

 

“Galvenais jebkuras ekonomikas, kas izvēlējusies kapitālistisku attīstības ceļu, monetāro iestāžu mērķis ir nodrošināt ekonomikas pieaugumu pie kontrolējamas inflācijas. Vienkāršākais ekonomikas attīstības stimulēšanas instruments ir refinansēšanas likmes samazināšana, lai caur kredīta mehānismu uzturētu noturīgu ekonomikas attīstību. Šis instruments tika aktīvi izmantots gan eiro zonā, gan ASV. Tomēr procentu likmju pazemināšana nesniedza vajadzīgo efektu, tādēļ dažas valstis (piemēram, Japāna) sāka, bet citas (piemēram, ASV) turpināja izmantot citu instrumentu – naudas emisiju” - atzīmēja K. Kozlovskis.

 

 

Ja runājam par to kā noslēdzās 2013. gads galvenajām valūtām, tad skaitļi ir tādi:

 

- eiro attiecībā pret dolāru sadārdzinājās par 3,8%;

- britu mārciņa attiecībā pret dolāru sadārdzinājās par 1,5%;

- Šveices franks attiecībā pret dolāru sadārdzinājās par 2,2%;

- Japānas jenas vērtība attiecībā pret dolāru beidzot ievērojami nokritās par 20,6%;

- Austrālijas dolāra vērtība attiecībā pret ASV dolāru nokritās par 14,8%.

 

Ko mums stāsta 2014. gads? Ilgtermiņa valūtu  prognozēšana – nav pateicīgs darbs. Valūtas vērtību ietekmē ļoti daudz faktoru un galvenā loma cenas veidošanā ir monetārajām iestādēm. No makroekonomisko rādītāju attīstības dinamikas un monetāro iestāžu komentāru skatupunkta – valūtu kursu kustība solās būt interesanta.  

 

“Pirmkārt, Eiropas Savienībā un ASV sākuši runāt par negatīvām procentu likmēm. Tātad, ekonomiku stimulēšana turpinās. Un tā ir laba zīme visiem kredītu ņēmējiem, ka refinansēšanas likmes vēl ilgi netiks paceltas, par ko tāpat liecina ES un ASV monetāro iestāžu prognozes. Pēc augsta ranga ierēdņu vārdiem, procentu likmju pieaugums gaidāms tikai 2015.-2016. gadā.  

 

Otrkārt, kamēr ES galvenokārt nodarbojas ar ekonomikas finanšu-budžeta reformām, neaizmirstot papildināt to visu ar verbālajām intervencēm, ASV monetārās iestādes aktīvi nodarbojas ar monetāro instrumentu pielietošanu, lai stimulētu savu ekonomiku un novērstu potenciālo deflāciju. Viņi agresīvi palielina naudas iepludināšanu un samazina procentu likmes. Turklāt, pēdējie FRS pārstāvju komentāri liecina par to, ka esošo kvantitatīvās mīkstināšanas politiku ir aktīvi jāizmanto. Tādējādi, eiro kurss attiecībā pret dolāru jau aprīlī var sasniegt atzīmi 1,4000", – atzīmēja K. Kozlovskis.

 

Ja runājam par Šveices franku, tad, pēc viņa teiktā, valsts Centrālās bankas kareivīgajiem komentāriem un darbībām cīņā pret nacionālās valūtas sadārdzināšanos attiecībā pret dolāru, pagaidām nav īpašu panākumu. Tomēr, intervences dēļ, valūtu tirgū palielinās volatilitāte. 

 

Tajā pašā laikā Japānas monetārās iestādes cenšas noturēt nelielo inflācijas “liesmu”. Taču jenas valūtas-patvēruma statusa dēļ, viņi jūt ievērojamu spiedienu no investoru puses. Tie visiem spēkiem cenšas izprovocēt jenas sadārdzināšanos, kas, savukārt, negatīvi ietekmē Japānas eksportu, atzīmē TeleTrade Europe eksperts.

 

“Tradicionāli augstās procentu likmes Austrālijā un Jaunzēlandē 2014. gadā stimulēs Carry Trade tipa operāciju veikšanu. To pamatā ir peļņas gūšanas stratēģija no procentu likmju starpības starp dažādām valstīm”, - saka kompānijas pārstāvis.

 

 

Rezumējot, nevar nepieminēt, ka vajadzētu gaidīt eiro kursa pieaugumu attiecībā pret dolāru. Savukārt, ASV dolāra vērtība, veiktās kvantitatīvās mīkstināšanas dēļ, samazināsies pret visām valūtām, neņemot vērā citus apstākļus. Galveno valūtu kurss pret Japānas jenu svārstīsies ļoti plašos diapazonos, sniedzot lieliskas iespējas nopelnīt tiem, kuru stratēģija balstīta uz valūtu pāra augsto volatilitāti.

 

Peldēt valūtu tirgū kā zivij ūdenī jums palīdzēs TeleTrade Europe speciālisti. Treidera profesijas gudrības var apgūt bezmaksas kursos, kurus piedāvā kompānija pašā Rīgas centrā. Esat laipni lūgti daudzveidīgajā un aizraujošajā valūtu treidinga pasaulē!

Bookmark and Share
Top.LV