Medus – labi, zādzība - slikti!

medusGleznas „Venēra un Amūrs” parādīšanās Bonhams izsolē raisīja manī pārdomas par notiekošā pareizu izpratni.

Audeklu ir radījis Lūkass Kranahs Vecākais1537. gadā.

Antīkajam sižetam ir pievienots protestantu autora (Mārtina Lutera drauga) komentārs latīņu valodā: „Bite iedzēla Venēras dēlam, kad viņš centās iegūt medu: no tā izriet, ka patīkamās lietas ir saistītas ar nelaimēm”. Kas šajā gadījumā ir patīkamā lieta – medus vai zādzība? Kas šajā gadījumā ir iemesls nelaimei?

Ar nelaimēm var būt saistītas tikai neētiskas darbības vai mērķi, un vairumā gadījumu tam par iemeslu esam mēs paši. Šī ir tieši tā filozofiskā maksima, kurai mēs kategoriski negribam piekrist. Tomēr tā darbojas visos dzīves aspektos, ieskaitot ģimeni un biznesu.

Sekss – tā ir bauda. Nelaimes sākas pēc neuzticības vai kāda cita negodīguma, ko pieļāvis viens no laulātajiem. Pat ja šīs nepatikšanas sākas kādu laiku vēlāk, un tiešu saikni nevar saskatīt. „Nelaimīgie” laulātie, stāstot par savām nedienām, parasti situāciju nesasaista ar saviem nekrietnajiem mērķiem un darbībām.

Lūk, piemērs no biznesa. Uzņēmēju sodīja par to, ka kioska pārdevēja pircējam neizsita čeku. Vēlāk noskaidrojās, ka viņš pats ir devis rīkojumu neizsist čekus pēc 18:00. Tomēr pēc viņa domām notikušajā ir vainojama pārdevēja. Secinājums: ja mēs rīkojamies pareizi, saskaņā ar esošajā norunām, ja mēs apzināmies, ka rīkojamies pareizi, tad nepatīkamās lietas nebūs saistītas ar nelaimēm.

Medus – labi, zādzība – slikti!

 

Andrejs  Kruglovs, WISE NVS un Baltijas valstu profesionālo konsultantu asociācijas prezidents

Bookmark and Share
Top.LV