.

Feminista tosts

zhenschinaVeči, tikai neapvainojieties, labi? Kādam taču tas bija jāpasaka.

Sievietes ir labākas par mums. Viņas ir gudrākas, veiklākas un labāk piemērojas dzīvei. Pie tam viņas pamanās vēl arī ilgāk dzīvot.

Jebkurš vīrietis ir priviliģētais. Mums ir milzum daudz privilēģiju, tikai mēs par to neaizdomājamies. Mums, piemēram, nevajag celties stundu agrāk, lai uzzīmētu ģīmi un savāktu bērnus skolai. Mēs varam aiziet aiz stūra tai laikā kad viņām ir jāmeklē tualete.

Mums ir oficiāli atļauts neskūt kājas un paduses, nav katras piecas minūtes jāpārbauda, kā mēs izskatāmies. Mums ir atļauts svīst, lamāties, krākt un gulēt autobusā.

Divas sievietes iet uz teātri un koncertu – tā ir parasta lieta. Vai jūs bieži redzat koncertzālē divus vīriešus, ja vien viņi nav „zilie”? Koncertzālēs, teātros, lekcijās vairums ir sievietes. Bet kur ir vairums vīriešu? Futbolā, cietumā, psihenē, atskurbtuvē, slimnīcā ar infarktu. Sievietēm nav laika nodarboties ar šīm muļķībām.

Vīrieši ir vājais dzimums. Viņi vairāk dzer, smēķē, lieto narkotikas, agrāk mirst, vairāk pakļauti infarkta riskam, insultiem, depresijām. Mums, puiši, kalendārs ir iemesls iedzeršanai, bet viņām? Iedomājieties tikai, katru mēnesi gaidīt, kad tās vēl atnāks, nedēļu mocīties, bet nevienam taču nevar pateikt un pažēloties. Kādreiz vēl tiks pieņemts vieds likums – katru mēnesi sievietei piešķirt papildus trīs brīvdienas bez iemeslu paskaidrošanas. Un saīsinātā darba diena. Viņām taču vienalga ir divas darba dienas – darbā un mājās. Sievietes pasaulē pilda 70% darba un saņem 30% algas. Taču, ja godīgi, viņām ir vajadzīgs divreiz vairāk... te vienai vien kosmētikai, par zeķubiksēm un tamlīdzīgi es jau klusēju. Veči, vai jūs kādreiz esat mēģinājuši panākt trolejbusu augstpapēdenēs un šauros svārkos?

Puiši, neuzskatiet mani par vīriešu lietas nodevēju, taču bez tautas gudrības eksistē arī tautas muļķība. Un to izdomā vīrieši. Ņemsim kaut vai indiešu tautas tradīciju sadedzināt atraitnes. Bet vecis, ja viņam nomirusi sieva, arī ir jāsadedzina? – ne velna, - atbild gudrie, - viņam vienkārši ir jāapņem cita sieva.

Meiteņu kāju kropļošana Ķīnā, sieviešu apgraizīšana Āfrikā, čadras un čačvanas – visu šo ņirāšanos par sievietēm ir izdomājuši vīrieši. Un kurš gan ir izdomājis šo apkaunojošo parunu – „vīrietis 60 gados – puisis, bet sieviete 60 - vecene”?

Vīrietis no rīta uzvelk džinsas, novazājās tajās visu dienu darbā, vakarā – tajās pašās uz restorānu, bet naktī – pie mīļākās. Ja nu kas, viņš tajās arī 15 sutkas nosēdēs, izies ārā un ies uz darbu. Tajās pašās var arī apglabāt. Viņai taču ir jāaiziet uz mājām, jānomaina apavi, jāpārģērbjas un vēl kaudzi visa kā, par ko mēs pat nevaram iedomāties.

Un pastāvīgas bailes ielidot? Mums taču ir pofig, kā mēs izskatāmies no sāniem, no muguras, no apakšas, bet viņām – nē. Pirmās tikšanās laikā vīrietis pievērš uzmanību sievietes dibenam, bet viņā – tam, kas viņam galvā. Kurš tad šeit ir gudrāks? Neviena sieviete neskraidīs pakaļ vīrietim tikai tāpēc vien, ka viņam ir skaistas kājas. Viņām no mums ir vajadzīgs kaut kas būtiskāks. Nauda, stāvoklis sabiedrībā, intelekts. Aiz katra veiksmīga vīrieša stāv sieviete, kura ir radījusi šo veiksmi. Kurš tad ir gudrāks? Leģendu par blondīņu muļķību ir izdomājuši vīrieši, kuriem viņas atteikušas.

„- Viņa ar tevi gulēja?

-       Nē.

-       Un ar tevi?

-       Nē.

-       Nu gan mauka!”

Ņemsim emigrāciju. Kamēr ebreju vecis prāto, kādēļ sieva krieviete viņu šurp ir atvedusi, viņa jau ir apguvusi valodu, iekārtojusies darbā, nopirkusi dzīvokli sev un vecākiem, iekārtojusi bērnus skolā un atradusi sev jaunu vīru, no vietējiem, kurš neīd katru dienu – cik tur bija labi un cik šeit ir slikti.

Un ko lai saka humorists? Uz skatuves no zāles ir dzirdami tikai sieviešu smiekli, jebkurš aktieris jums to apgalvos. Līdz večiem vai nu lēni aiziet, vai nu vispār neaiziet.

Pasaule nevar pastāvēt bez sievietēm. Bet bez vīriešiem? Puiši, viņas taču agri vai vēlu aizdomāsies, kā bez mums iztikt.

Tādēļ novērtējiet viņas, kamēr vēl nav par vēlu, uz rokām nēsājiet.

Par dāmām! Vīrieši dzer stāvus.

Bookmark and Share
Top.LV