.

Kā iemācīt bērnam personīgās drošības noteikumus. 6. Recepte. Atbildam un paskaidrojam.

imagesGadās, ka bērnam kaut kas ir aizliegts, bet pieaugušajam tas pats ir atļauts. Ko darīt tādā gadījumā?

Paskaidrojiet un mudiniet uzdot jautājumus.
Piemēram, jūs neļaujat bērnam kāpt liftā kopā ar nepazīstamiem cilvēkiem. Tomēr tētis kāpj liftā, kurā atrodas liela auguma pusaudzis. Mazulim rodas jautājums: „Kādēļ tētis drīkst braukt liftā kopā ar svešu onkuli?” Tādēļ paskaidrojiet bērnam, kādēļ jūs darāt tieši tā un ne savādāk. („Es esmu garš un spēcīgs, un ja nu kas atgadās, es varēšu ar svešinieku tikt galā...”)

Centieties komentēt savas darbības, kuras ir saistītas ar drošību. Ja  jūs iekļūstat negaisā, sakiet „Nē, mēs neslēpsimies zem šī lielā koka, negaisa laikā tas ir bīstami”, - un paskaidrojiet, kādēļ.
Svarīgi!!! Nekritizējiet!

Ir svarīgi, lai bērns jums uzticas. Tikai tādā gadījumā jūs būsiet informēts par to, kas notiek bērna dzīvē un vajadzības gadījumā varēsiet iejaukties un palīdzēt.

Tas īpaši attiecas un mūsu bērniem pusaudžu vecumā. Mēs pārāk bieži viņus kritizējam, viņi slēpjas un nesaka mums taisnību. Pareizi būtu nevis nosodīt, bet apspriest: „Labi, tu gāji pa tumšu skvēru, padomāsim, kas varēja atgadīties...”, un sniedziet viņam piemērus no dzīves, no grāmatām, no žurnāliem, no Interneta. Tā nebūs pamācība, bet paskaidrojums ar pierādījumiem.

Lai jūsu bērni zina drošības noteikumus! 

Bookmark and Share
Top.LV