.

Lecitīna svarīgums.

lecitinsAknas nemitīgi izstrādā lecitīnu, tas ar žulti nonāk zarnu traktā, bet no turienes – asinīs. Tas kalpo visām organisma šūnām kā celtniecības materiāls, it īpaši smadzeņu un nervu šūnām (veseliem cilvēkiem lecitīna daudzums ir 30% no smadzeņu svara sausā veidā un 78% no kopējā tauku satura aknās).

Lecitīns ir ļoti spēcīgs emulgators (emulgators no latīņu emulgeo – slaucu, izslaucu – tādas vielas, kuras nodrošina emulsiju izveidošanu no tādiem šķidrumiem, kuri savā starpā nesajaucas), tādēļ tas ir nepieciešams pareizai taukvielu utilizācijai arī aterosklerozes ārstēšanai. Tā kā asinis pamatā sastāv no ūdens, tauki tajās nešķīst. Ja organismā lecitīns ir pietiekamā daudzumā, tas liek taukvielām sadalīties mikroskopiskās daļiņās, kuras noturas nosvērtā stāvoklī un viegli iziet cauri artērijām un tiek utilizētas audos.

Savukārt lecitīna trūkuma dēļ asinsvadi piesārņojas arvien vairāk.

Lai organisms spētu izstrādāt lecitīnu, tam ir nepieciešamas neaizvietojamās taukskābes, B grupas vitamīni (holīns un inozitols) un citas barības vielas.

Lecitīns atrodas visos nerafinētos produktos, kuri satur eļļu. Ja to ir nepieciešams lietot lielos daudzumos, piemēram, lai novājētu, var izmantot kapsulas. Jebkuras neizmantotas taukvielu paliekas organismā uzkrājas īpaši mīkstu, trīcošu tauku veidā. 

Bookmark and Share
Top.LV