.

6. KĻŪDU LABOJUMS.

6 kludu labojumsLūk, beidzot! Viss ir noticis, un jūsu īpašumam ir atrasts pircējs. Tagad sākas dokumentu laiks. Ļoti bieži gadās, ka dokumentos ir kļūdas.

Visbiežak tās patiešām ir kļūdas. Tās neviens tīšu prātu nepieļauj, bet nezināšanas vai neuzmanības dēļ tās gadās biežāk, kā mums gribētos.

Piemēram, pase. Neskaitāmi gadījumi, kad darījuma dalībnieks uzsāk procesu ar nederīgu pasi, kurai beidzies termiņš. Šķiet, ka tas ir galvenais personu apliecinošais dokuments, nebūtu slikti pārbaudīt, līdz kuram datumam tā ir derīga. Tomēr cilvēki bieži vien aizmirst, ka LR pasi izdod uz pieciem gadiem, bet tie paskrien ļoti ātri.

Vai arī īpašumu apliecinoši dokumenti.

Ir bijuši gadījumi, kad cilvēks, savā laikā nopircis māju, tā arī nav ticis līdz Zemesgrāmatai. Saskaņā ar likumu – viņš nav īpašnieks, tādēļ arī pārdot viņš nevar.

Ir bijuši gadījumi, kad cilvēks privatizēja vai nopirka steidzamā kārtībā privatizētu dzīvokli. Viņam rokās ir „zaļā” vai „baltā” lapa. Viņš patiesi ir pārliecināts, ka ar to pietiek. Taču, ja māja, kurā atrodas dzīvoklis, ir gājusi uz plānveida privatizāciju un viņu par to ir brīdinājis attiecīgais dienests, savu dzīvokli viņš tik viegli vis nepārdos. No sākuma viņam pilnībā jāpabeidz plānotās privatizācijas process, un labākajā gadījumā tas ir zaudēts mēnesis.

Neaizmirsīsim arī par zemi. Ar dzīvokli viss ir kārtībā, tas ir privatizēts un ierakstīts Zemesgrāmatā. Bet kā ar zemi zem šīs mājas? Pēdējā laikā mēs bieži sastopamies ar gadījumiem, kad nekustamā īpašuma īpašnieks ir patiesi pārliecināts, ka viss, kas saistīts ar viņa dzīvokļa privatizāciju, jau sen ir paveikts un veiksmīgi aizmirsts, un pat nepievērš uzmanību tam, ka viņam pienāk paziņojums par nepieciešamību pārņemt savā īpašumā zemi zem mājas. Faktiski, ja zemes nodošanas process jau ir uzsākts, tad nav iespējams pārdot dzīvokli, iekams šis process ir pabeigts. Pircējs ir spiests gaidīt, kamēr dzīvokļa īpašnieks pabeigs zemes, kas atrodas zem dzīvojamās mājas,  privatizācijas procesu. Arī tas prasa laiku. Un nav zināms, vai pircējs gribēs gaidīt, vai arī izvēlēsies citu īpašumu, kurš nav apgrūtināts ar šādām problēmām.

 Ir vēl viens kļūdu veids – ierēdņu kļūdas. Kā likums, tās ir netīšas kļūdas, tomēt ne mazāk nejēdzīgas. Pie tam, dzīvokļa īpašnieks nav kompetents, lai tās atpazītu. Ja dokumentus nepārbauda laicīgi, kļaūda var atklāties tikai pie notāra līguma slēgšanas brīdī. Notārs, protams, ir profesionāli un kļūdu atklās, tikai novērst šo kļūdu nāksies jums pašam. Vai pircējs gaidīs tik ilgi, kamēr jūs nokārtosiet formelitātes, nav zināms. Tādēļ ar dokumentiem labāk būtu tikt skaidrībā jau laikus.

Starp citu, ir gadījumi, kad kļūda atklājas tikai reģistrējot darījumu Zemes grāmatā. Protams, galu galā tā tiks izlabota, bet tas var prasīt daudz laika, spēka un nervu.

Nevajag aizmirst, ka problēma ar dokumentiem var rasties nevis klūdas dēļ, bet gan tādēļ, ka ir notikušas izmaiņas pēc īpašuma reģistrācijas.

Piemērs:

 

Piemēram, nesen izjuka darījums – mājas pārdošana ārzemniekam – pavisam dīvaina iemesla dēļ: mainījās zemes gabala, uz kura atrodas māja,  mērķis. Tā bija malējā māja ciematā, kur pēc taksācijas plāna izmaiņām zemes gabals izrādījās meža zonā, bet pēc likuma ārzemniekiem nav tiesību iegādāties mežus. Viss, Dome neatļāva šo darījumu. Bet zemes gabala īpašniekam bija pienācis paziņojums! Tikai viņš nepievērsa tam nekādu uzmanību un bija pārliecināts, ka viņam „viss ir labi”. Viss jau ir labi, tikai darījums izjuka.

Protams, gadās arī ļauns nodoms, kad kāds jūsu īpašumu izmanto, lai tajā piedeklarētu dzīves vietu. Labāk to uzzināt agrāk, lai šāda ziņa jūs nepārsteigtu nesagatavotu tieši pirms darījuma noslēgšanas.

Tas bija par dokumentiem.

Bet tagad par cilvēkiem.

Bookmark and Share
Top.LV