.

Muzeju nakts - 2014.gada 17.maijā

15541512014.gada 17.maijā noslēgsies Muzeju nakts trīs gadu cikls, kas iezīmēja trejkrāsaino dzintara tapšanas ceļu. Iepriekšējos gados godinājām dzintara auklētājus – zilo jūru un zaļo mežu. Šogad sārtajam dzintaram jāiemirdzas visā tā spožumā.

Šogad „Muzeju naktī” piedalīsies aptuveni 127 muzeji, taču bez muzejiem akcijā iesaistījušies arī citi sadarbības partneri, tostarp bibliotēkas un teātri, kā arī šajā gadā īpašu garīgumu piešķirs dievnami, kas arī piedalīsies „Muzeju naktī”.

Jaunas ekspozīcijas „Muzeju nakts” laikā apmeklētājiem piedāvās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle „Arsenāls” un Latvijas Nacionālais vēstures muzejs.

 

 „Muzeju nakts” ir starptautisks pasākums, kas notiek ne tikai Latvijā, bet arī citās Eiropas valstīs. Tāpat kā pagājušajā gadā, arī šogad sadarbībā ar „Rīgas satiksmi” Rīgas „Muzeju nakts” apmeklētājiem līdz plkst. 2.00 naktī tiks nodrošināts sabiedriskais transports.

Interesantu programmu nodrošinās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs. Muzeja departamenta vadītāja Inese Baranovska minēja, ka muzejs atrodas 13. gadsimtā celtā ēkā un muzeja dizainā daudzviet vēl skaidri saskatāmi koka balsti no 17. gadsimta.

Muzejs šajā dienā no plkst. 11.00 līdz 17.00 bez maksas piedāvās aplūkot pastāvīgo ekspozīciju, bet „Muzeju naktī” būs skatāma Māra Maskalāna fotogrāfiju izstāde „Nagļi LV-4631”, kā arī Maskalāna un Lailas Pakalniņas veidotā 2008. gada filma „Par dzimtenīti”. Izstādi papildinās arī Nagļu tautas nama kolektīvu uzstāšanās. Tāpat tiks rīkota spēļu istaba bērniem un būs skatāms informatīvais stends „Kas muzejā notiek?”.

Saistošas aktivitātes būs baudāmas arī Mežaparka Lielajā estrādē. Latvijas Kokrūpniecības federācijas pārstāvis Kristaps Ceplis norādīja, ka interesentiem būs apskatāma izstāde, kas vēstīs par mūsdienas kokapstrādes aktualitātēm un notikumiem mežos. Tāpat varēs piedalīties mācībās briežu bauru imitēšanā, pieredzējušu instruktoru vadībā varēs apgūt medību loka šaušanu, bet tie, kuriem vairāk tīk dziedāšana, varēs piedalīties karaokes dziedāšanā.

Arī „Rīga 2014” piedalīsies Muzeju naktī, aicinot ikvienu no plkst. 18.00 līdz 21.00 nākt uz Esplanādi, lai improvizētā viesistabā plašāk uzzinātu par topošo Liktens lietu muzeju.

Jau ziņots, ka „Liktens lietu muzejs” būs rīdzinieku personīgu priekšmetu un stāstu kolekcija, kas 2014. gadā būs skatāma bijušajā VDK ēkā jeb „Stūra mājā”.

Esplanādē varēs plašāk uzzināt par unikālo muzeju, noskatīties videostāstus par cilvēku jau atvēlētajiem eksponātiem. Ikviens aicināts arī klātienē pieteikt savu stāstu vai nodot priekšmetu muzejam.

Interesenti ar „Muzeju nakts” programmu var iepazīties akcijas mājaslapā www.muzeju-nakts.lv un uzziņu dienesta 1188 mājaslapā.

 
Bookmark and Share
Top.LV