.

Nekas nav atrasts
Monthly View
Mēneša skats
Weekly View
Nedēļas skats
Daily View
šodien
Categories
See by categories

Daily View

Piektdiena 17 Janvāris 2014
  Preceding Day Piektdiena 17 Janvāris 2014 Following Day
  • Datums/Laiks: 10:00 
    Nosaukums: Ekspozīcija „Dzintars laiku laikos”
    Raksturojums:

    dzintars Otto „Izstādē rādīsim Baltijas dzintaru un stāstīsim par to, kā tas veidojies, rādīsim dzidrības formas – to, ka dzintars var būt pilnīgi caurspīdīgs. Rādīsim bastarda dzintaru – tādu, kam iekšā ir drusku matējums.” Būs apskatāms arī t. s. piena dzintars – pilnīgi matēts, ar Baltijas dzintaram raksturīgo dzeltenumu. „Mums ir arī kaulu dzintars – tāds, kas tiešām izskatās pēc kaula –, gan slīpētais, gan neslīpētais variants. Eksponātu vidū atrodams arī porainais dzintars, kas slīpēšanai neder, jo ir trausls, taču tādu zvejnieki senos laikos izmantojuši kā pludiņu pie saviem tīkliem.”

    Dabas muzeja kolekcijā ir arī tā saucamais cukurdzintars – paskatoties pret gaismu, izskatās, ka tajā iekšā ir cukurgraudiņi.

    Projekta vadītāja stāsta, ka izstādē būs aplūkojams arī purva dzintars, kas esot veidojies no sapilējušiem sveķiem un atradies dūņainā vai purvainā augsnē, tādēļ tam raksturīgs pelēcīgs tonis. „Parādīsim arī vienu no senajām [dzintara] formām – bekerītu, kas Baltijas dzintaros sastopams ļoti maz. Taču mūsu krājumā pārsvarā atrodams sukcinīts – dzeltenais dzintars, kas satur arī dzintarskābi. Citi dzintara paveidi sastopami retāk. Būtībā nav divu vienādu Baltijas dzintara gabaliņu, jo variantu ir bezgala daudz.”

    Ekspozīcijā varēs aplūkot arī kauri dzintaru, kas atceļojis no Jaunzēlandes; ir arī Kolumbijas kopāli – ļoti skaists dzintars, kas gan nelabprāt pakļaujas apstrādāšanai, jo drūp. „Ļoti interesants ir no senajām Meksikas atradnēm nākušais tumši sarkanais dzintars. Vēl mums ir arī Sumatras fosilie sveķi, kam ir viegla violeta luminiscence. Tā ka paši redzat – dzintars var būt visdažādākajās krāsās. Būs arī Sicīlijas dzintars un Āfrikas kopāls.”

    Visgrūtāk bijis sameklēt japāņu dzintaru, taču ar Japānas atbalstu izstādē būs apskatāms šajā Austrumu valstī atrastais senais dzintars.

    Atrašanās vieta : Latvijas Dabas muzejs
    Kontakti : K. Barona iela 4, Rīga, LV -1050
    Papildu informācija :Tālrunis: +371 67356023, fakss: +371 67356027 e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. www.dabasmuzejs.gov.lv

JEvents v2.2.8   Copyright © 2006-2012

Top.LV