.

Kā izveidot rakstus un ornamentus?

jajca3Visu grandiozo mākslas dabu pats oriģināls ir daba.

Tādējādi, lai uz Lieldienu olām izveidotu pārsteidzošus rakstus, motīvus un ornamentus, mums noderēs jebkas, kas no dabas nācis un dabā rasts. Viss, kas mums nepieciešams, ir brīdis dārzā vai acu uzmetiens virtuves plauktā vai pieliekamajā esošajām lietām. Puķītes, lapiņas, stiebriņi, asniņi, miziņas, zariņi, skujiņas, pūpoliņi, sēkliņas, putraimi, graudiņi, odziņas, tējiņas, auzu pārslas - itin viss lieliski noderēs daudzveidīgu un oriģinālu Lieldienu olu izraibināšanai!

Metodes pārsteidzošiem rezultātiem:

Ornamentus, rakstus un nospiedumus uz olas veidos jebkurš materiāls, ja to pietīsim klāt olai pirms krāsošanas. Ja ornamentu veidošanai izmantosim sniegpulkstenīšus, puķītes, zāles stiebriņus, asniņus, dzīvas lapiņas vai kādu ogu, šie materiāli veidos ne vien oriģinālu nospiedumu, bet arī nedaudz iekrāsosies zaļā, dzeltenīgā, sārtā vai zilganā krāsā.

Lai izvēlētie materiāli labāk turētos olai klāt, olu vipirms ieteicams samitrināt ūdenī. Tad varam likt klāt dažādas puķītes, lapiņas, skujiņas, graudiņus, kā arī no papīra izgrieztus ornamentus, pietinot tos olai klāt ar marli vai auduma drāniņu. Pirms tīšanas marlē olām var pietīt klāt arī sīpolu mizas.

Gaišu svītrojuma rakstu iegūst, olu dažādos virzienos notinot ar diegu vai dziju. Ja olu ietīs sīpolu un ķiploku fasējamā tīkliņā, tas uz olas veidos rūtaina tīklojuma rakstu. 

Egļu skujas uz olas sāniem veido oriģinālus svītru un strīpiņu rakstus.

Rīsi un putraimi ļauj nokrāsot raibi punktotu olu, auzu pārslas veido savdabīgus, neregulārus plankumiņus.

Ornamentus un rakstus uz olas iespējams arī zīmēt, izmantojot sveci vai etiķi. Etiķa vietā var izmantot arī citrona sulu. Ar sveci, etiķī vai citronu sulā samitrinātu otiņu olai uzzīmē ornamentu un liek krāsošanai paredzētajā novārījumā. Iezīmētās vietas nenokrāsosies, ļaujot saskatīt iezīmēto rakstu.

Ja parafīnu piepilināsiet pašam novārījumam, kurā krāsosiet olas, tad tās nokrāsosies viegli lāsumainas, veidojot marmoram līdzīgu rakstu.

Rakstus un zīmējumus uz jau nokrāsotas olas var veidot, ieskrāpējot tos ar adatiņu.

Olas var aplīmēt ar pūpoliņiem, veidojot tām pūkainu kažociņu.

Kā pasniegt:

Ja Lieldienu olas izkārtosiet groziņā vai šķīvī, kura pamatne izklāta ar sūnām, salmiem, ziediem vai citiem dabas materiāliem, tad neradīsiet ne vismazākās šaubas, ka tās patiešām dējis Lieldienu zaķis!

Bookmark and Share
Top.LV