.

Flashmobs — To vajag REDZĒT!

flash-mob-dance-for-oprah-lrg

Kas ir flashmobs?
Lūk kas: flashmobs tulkojas kā «pūļa zibsnis». Tas tiek orgnanizēts paleicoties interneta tehnoloģijām, kuras atļauj jebkuram daudzumam cilvēku sazināties vienam ar otru, lai sinhroni novadītu kaut-kādu pasākumu, iepriekš saskaņotas darbības.

 

Pateicoties internetam, dalībniekiem tiek nosūtīts scenārijs, kur, kad ir jāierodas un kas ir jādara. Katrs flashmob potenciālais dalībnieks vai nu tos pieņem vai ignorē. 

Liela cilvēku gruppa negaidīti uzrodas sabiedriska vietā, dažu minūšu laikā veic iepriekš norunātas darbības, kuras ir aprakstītas scenārijā un pec tam ātri izšķīst.

Šobrīd flashmobs tīrā veidā praktiski vairs nav sastopams — tas attītās, mainās, pārvēršas savdarīgā kustībā, kuras mērķis ir viss neparastais, interesantais, oriģinālais, kreatīvs. Tiek radīti dažādi novirzieni, «ātrštata» pasākumi, varianti, kuru mērķis uzlūkot dzīvi savādāk un mainīt savu pasaules skatījumu.

 

 

Seattle "Glee" flash mob performs in Westlake Park

2011 gada aprīlī tūkstošiem cilvēku izgāja Sietla ielās un sāka vienlaicīgi dejot, atkārtojot populāsā ASV seriala  Glee varoņus

Kārtību sargājošiem orgāniem nācās slēgt kustību vairākos laukumos un ielās.

Kur ir jēga? 
Katram ir sava atbilde uz šo jautājumu. Prieka un baudas iegūšana no dzīves savā mīļaja pilsētā, no neordināri pavadītas dienas, no oriģināla pasākuma, izaugsmes, atejot no sabiedrības stereotipiem, brīvības garša pateicoties kustībai... 

 

Vēsturisks flashmobs Do-Re-Mi Antverpenē, centrālajā stacijā. 

Kurš organizē flashmobus? 

Flashmobu var organizēt katrs! Tam ir nepieciešams interesants un oriģināls scenārijs, ievietot to mājas lapā, kura ir veltīta flashmobam. Padot ziņu pēc iepējas lielākam cilvēku skaitam. Katra flashmoba akcija sastāv no «vienkāršām kustībām», kuras katrs dalībnieks ir spējīgs atkārtot bez iepriekšējas sagatavošanās un mēģinajumiem. Visas kustības scenārijam «tiek ņemtas» no dzīves. Galvenais — uzmanīgi skatīties apkārt un tās ieraudzīt!

Noteikumi

Flashmoba būtība ir acumirklīga ikdienas pārmaiņa un tam ir jāizsauc skatītajos un garāmgājējos neizpratne, jābūt absurdam, nesaprotamam, interesi izraisošam, taču ne smieklīgam. Visas darbības tiek izpildītas ar nopietnu sejas izteiksmi (izņemot dejošanu :) Jāpiebilst, ka palikt nesmieklīgiem moberiem ne vienmēr sanāk.

 

flashmob sainsburys 440x330


Moberim (dalībniekam)ir savi noteikumi un leksika, kā arī uzvedības kodeks, kurus ievēro flashmobu dalībnieki.

 

Flashmobam piemīt savi principi:

 

  • Neviens no dalībniekiem nedrīkst maksāt vai saņemt naudu par flashmob akciju

  • Visām darbībām jāizskatās spontānām — tāpēc dalībnieki nesavācās akcijas vietā iepriekš, un pēc akcijas beigām uzraeizi aiziet

  • Flashmobs nedrīkst būt politiska vai reklamas rakstura, nedrīkst atbalstīt kādu kustību, cilvēku vai gruppu.

 

 

Krievijas flashmoberi papildinājuši šos noteikumus:

 

  • Ir aizliegts scenāriju atkārtojums, pat ja scenārijs ir viena un ta paša organizatora radīts

  • Moberi nedrīkst atstāt aiz sevis gružus

  • Nedrīkst radīt sabiedriskās nekārtības

  • Nedrīkst maisīt, vai radīt neērtības garāmgājējiem

  • Nedrīkst filmēt savas akcijas atklāti

 

 

 

Rīgas flashmobs Baltic Youth Festival 2012

Rīgas flashmobs Riga Mass Failure

 

 

Bookmark and Share
Top.LV