.

Vecākā liepa Latvijā.

valdemarpils elku liepa 020809Latvijā 14 km no Talsiem aug 400 gadus veca liepa. Tā atceras vēl tos laikus, kad valdīja zviedru karalis Gustavs Augusts. Tas ir viens no vecākajiem kokiem Baltijā. Kā katram ievērojamam objektam, arī šai liepai ir savs vārds - Elku liepa. (elks – tēls, statuja, ko cilvēks pielūdz, piedēvējot tam pārdabiskas (dievišķas) īpašības).

Lai iegūtu koka izmērus, pielieto šādu metodi: koka diametru mēra pusotra metra, proti, izplestu roku augstumā. Šai liepai tieši šajā augstumā sākas spēcīgs sazarojums, tādēļ mērījumu veica 30 centimetru augstumā. Šajā vietā koka apkārtmērs ir 8,6 metri. Liepas augstums – 25 metri, vainaga projekcija – 19X22 metri.

Pēc tam, kad vētra bija nolauzusi vienu no zariem, pārējie tika nostiprināti ar stutēm.

Jāatzīmē, ka Latvijā tradicionāli ļoti rūpīgi izturas pret kokiem un augiem. Pagānisma laikos Latvijā bija neskaitāmi svētie meži, kuros bija aizliegts cirst kokus un medīt. Šie meži ir minēti vēl Baltazara Rusova (1584. g) un Dionisija Fabricija (ap 1610.g) aprakstos. Starp citu, uz 5 latu naudas zīmes, kura tagad ir izņemta no apgrozības sakarā ar pāreju uz eiro, bija attēlots viens no valsts simboliem – spēcīgs ozols.

Netālu no liepas atrodas Sasmakas ezers, kurā dzīvo baltie amūri. Skan skaisti, vai ne? Makšķernieki izmēru dēļ šīs zivis sauc par zemūdens govīm. Nav tik romantiski, toties precīzi.

Mēs Latvijā mīlam savu dabu.

Bookmark and Share
Top.LV