.

Vai Latvijā ir izdevīgi ieguldīt zeltā? Trešā daļa: zelts kā bāzes aktīvs


RTU docents Konstantins Kozlovskis

Finanšu tirgus eksperts,

Kompānija TeleTrade Europe

www.teletrade-dj.lv

 

Pirmajās divās analīzes daļās par investīciju iespējām zeltā vidējam statistiskajam Latvijas  iedzīvotajam, tika atspoguļotas interesantas investīciju, zelta stieņos un zelta monētās, īpatnības. Trešajā un pēdējā šīs analīzes daļā tiks apskatīta vēl viena investēšanas zeltā iespēja, ar finanšu tirgu starpniecību.

            Zelta tirdzniecībai finanšu tirgū ir virkne priekšrocību un trūkumu. Zelta tirdzniecība finanšu tirgū sniedz sekojošas priekšrocības:  

  1.       Zelta tirgus ir tirgus ar augstu likviditāti un strādā visu diennakti no pirmdienas līdz piektdienai, ieskaitot. Tas sniedz iespēju pirkt un pārdot zeltu par esošo tirgus cenu jebkurā investoram piemērotā laikā.
  2.        Starpība starp pirkšanas un pārdošanas cenu sastāda apmēram 0.11%, kas ir ievērojami mazāk, salīdzinot ar fiziskā zelta tirgu Latvijā. Šāda kotējuma piemērs atspoguļots att.1.
  3.       Daudzi dīlinga centri piedāvā tirgot ne tikai ar pilnu apjomu, kas mērāms 250 Trojas uncēs, bet arī ar vienu desmito daļu vai pat vienu simto daļu no pilnā apjoma.
  4.       Kredītpleca izmaiņu iespējas 1:1 līdz 1:100. Tas nozīmē, ka, lai atvērtu pozīciju, var būt nepieciešama daudz mazāka summa, nekā pērkot fizisku zeltu.  
  5.       Nav fiziskā zelta, kas pilnībā novērš riskus un izdevumus, kas saistīti ar tā glabāšanu un glabāšanas drošību.
  6.       Iespēja atvērt testa kontu un izmēģināt savus spēkus zelta tirgū vai izmēģināt tirdzniecības stratēģijas.
  7.       Daži dīlinga centri piedāvā zelta tirdzniecības finanšu tirgū apmācību. Piemēram, kompānija, TeleTrade Europe saviem klientiem tādu apmācību piedāvā bez maksas.
  8.       Iespēja automatizēt zelta tirdzniecību, ar algoritmiskas tirdzniecības palīdzību, izmantojot programmēšanas valodas. Piemēram,  dīlinga kompānijas piedāvā tirdzniecību ar zeltu, izmantojot populāro tirdzniecības terminālu MetaTrader, kurā iestrādāta programmēšanas valoda MQL.
  9.       Iespēja izmantot dīlinga centra analītisko servisu (zelta tirgus analītikas paketi).
  10.    Iespēja izmantot PAMM-kontus, kas ļauj investēt zeltā, un kur šīs investīcijas pārvalda profesionāli tirgus dalībnieki. Piemēram, kompānija, TeleTrade Europe piedāvā PAMM-kontu pakalpojumu (Sinhronā tirdzniecība jeb Master-Invest), kā arī šo kontu reitingu, lai atvieglotu tirdzniecības konta pārvaldītāja izvēli, ar attiecīgo ienesīguma un riska līmeni (sync.teletrade-dj.lv).
  11.       Finanšu instruments investīciju kontā ir tikai fakts, ka finanšu instruments pastāv un tas nedod tiesības iegūt fizisku zeltu. Šis fakts var apbēdināt tos investorus, kuriem patīk sajust sajust savās rokās kādu aktīvu. No otras puses – nav risku, kas saistīti ar fiziska zelta glabāšanu.
  12.       Iespējama neapdomāta kredītpleca izmantošana, kad investors vēlas ar minimālu kapitālu nopelnīt lielu summu (kas arī ir iespējams), nepamatoti riskējot. Šī problēma tiek risināta, kapitāla vadīšanas nosacījumu ievērošanas veidā.
  13.        Negatīvs svops uz pozīcijām, kas tiek pārnestas pēc pusnakts. Šobrīd, negatīvs svops uz īsajām vai garajām pozīcijām sastāda apmēram 0.02 un 0.10 eiro, attiecīgi. 

kotirovka

 Att. 1 Starpība starp zelta pirkšanas un pārdošanas cenu starptautiskajā dārgmetālu tirgū

  

Zelta tirdzniecības finanšu tirgū trūkumi. Šiem trūkumiem ir formāls raksturs:

 

Veiktā investīciju iespēju Latvijā analīze, parādīja visu Latvijā iespējamo investīciju zeltā klāstu. Katrs vidējais statistiskais Latvijas iedzīvotājs var patstāvīgi izanalizēt zelta stieņu un monētu cenas, salīdzināt tās ar zelta tirgus cenu starptautiskajā dārgmetālu tirgū un pieņemt attiecīgu lēmumu. Protams, ir jāņem vērā tirgus konjuktūras attīstība zelta tirgū: nevajadzētu pirkt zeltu vēsturiskās virsotnēs, kā tas tika rekomendēts zelta histērijas laikā no 2011. gada līdz 2012. gadam. Pārfrāzējot amerikāņu investoru teikto – kad uz katra stūra kliedz par to, ka zelts tikai sadārdzināsies, tātad ir īstais laiks to pārdot.

 

Visām idejām, kuras jūs iegūsiet ir tikai un vienīgi informatīvs un/vai izglītojošs raksturs un šī informācija nesatur un nevar tikt uztverta kā investīciju konsultācijas vai rekomendācijas pārdot vai pirkt kādu finanšu instrumentu.
Ārpusbiržas maržinālai Forex un CFD instrumentu tirdzniecībai ir augsts riska līmenis un, iespējams, tā nebūs piemērota visiem investoriem.

 

TeleTrade-DJ International Consulting Ltd ir licencēta Kipras Vērtspapīru un biržu komisijā (Cyprus Securities and Exchange Commission — CySEC), licences numurs 158/11.

Bookmark and Share
Top.LV