Strausus nebiedēt! Betona grīda. (Skatiens uz izglītību).

3108

Diemžēl ne tikai anekdotēs šādi raksturo strausus.

Bieži ne tik laimīgie skolas gadi pilnībā atsit jebkādu vēlmi mācīties jebko. Tādu vārdu kā „mācības” vai „apmācība” pieminēšana izsauc spontānu un vētrainu reakciju, līdzīgi kā strausiem: ja sajūti draudus, bāz galvu smiltīs! Ir saprotams, ka strausiem tas varētu būt problēmas risinājums. Pilnīgi noteikti, - galva nav pati stiprākā viņu ķermeņa daļa. Viņa smadzenes ir valrieksta lielumā tai pat laikā viņa svars sasniedz 175 kg un garums – 3 metrus. Toties kājas! Strausa kājas vien ir ko vērtas!

Jā, bet tie ir strausi! Ko no viņiem var gribēt?! Taču tad, kad runa ir par cilvēkiem, pie tam par tādiem cilvēkiem, kuri sevi lepni sauc par uzņēmējiem, reakcija „galva smiltīs” diez vai īstā, kas var sekmēt izdzīvošanu. Un pat ja esi apveltīts ar gudru un apķērīgu galvu, ir īpaši žēl šo galvu sadauzīt pret biznesa  betona  pamatiem.

Grozi kā gribi, bet bizness nav zālēdāju nodarbe. Bizness ir džungļi, kur izdzīvo plēsēji. Pie tam paši izveicīgākie, paši ātrākie un paši gudrākie. Un nevis „paši gudrākie”, kuriem teju no pašas agras bērnības ir sakāpināts pašvērtējums un kuri vadās pēc principa „visi zina”. Šie cilvēki kā reiz biznesā ilgi nedzīvo. Nezin kāpēc fortūna ar apbrīnojamu konsekvenci griež viņiem savu muguru un kategoriski atsakās pagriezties pret viņiem ar seju. Tieši šajā vietā mēs dzirdam nebeidzamas žēlabas par to, „cik grūti dzīvot”, ka „apkārt ir vieni idioti” un „neviens negrib strādāt”. Šiem apgalvojumiem var tikai piekrist, jo grūti dzīvot un īpaši grūti „bīdīt” tik kaprīzu mehānismu kā bizness, ja nezini un nesaproti tos likumus, pēc kuriem šis bizness darbojas.

Dabas rezervē ir tūkstošiem un miljoniem gadu, lai evolūcijas ceļā rastu un radītu jaunas izdzīvošanas iespējas. Tai nav svarīgi – dzīvos vai mirs atsevišķs organisms. Par vienu lemūru, aunu vai vilku vairāk vai mazāk – kāda starpība? Dabai – nekādas. Bet kā ar atsevišķi ņemtu aunu? Vai vilku? Katrs auns grib dzīvot. Katrs vilks grib ēst. Ja viņš neiemācīsies pareizi medīt, lai varētu paēst, viņš nevarēs dzīvot. Tas ir tik vienkārši.

Vienīgā iespēja izdzīvot – ir iet pa priekšu. Tam ir nepieciešams „trenēt” pareizo muskuli – prātu.  Mācīties jauns lietas jaunu ir vienīgā iespēja kļūt stiprākam un pāriet augstākā līmenī. Tam ir vienkāršs iemesls. Katru dienu piedzimst kāds, kurš nākotnē kļūs par konkurentu. Kā teica Alise Brīnumzemē: „Vajag ļoti ātri skriet, lai paliktu uz vietas.” Jo pasaule nesas uz priekšu ar milzīgu ātrumu. Un cilvēka liktenis, kurš paliks  stāvēt uz vietas, ir tikai  „betona grīda”, pret kuru nāksies sisties bezcerībā panākt pārējos.                                                                                 

Mūsu mērķis ir palīdzēt katram, kurš nebaidās skatīties uz priekšu, un  dot viņam pārbaudītu un strādājošu biznesa vadības tehnoloģiju. Mēs esam par tiem, kuri tiecas uz panākumiem. Mēs esam gatavi sniegt jums labāko. Jums – gudrajiem, stiprajiem, mērķtiecīgajiem, kuri ir gatavi pieņemt izaicinājumu.

Bet pārējiem – betona grīda.

 

Jeļena Kordževa, WISE licencētais konsultants

 

Mūsu koordinātes:

http://www.svoybiznes.org/

 

Bookmark and Share
Top.LV