Britu kroņa krišana. Pirmā daļa: zaudējumi un ieguvumi

320x270-42
RTU docents Konstantins Kozlovskis

Finanšu tirgus eksperts,

Kompānija TeleTrade Europe

www.teletrade-dj.lv

 

 

Katru sekundi Skotijas viskijs kopējā budžetā ienes 135 mārciņas

Statistika

 

Pēc dažādu informāciju aģentūru sniegtajiem datiem, referendums par Skotijas izstāšanos no Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes sastāva ieplānots 2014. gada 18. septembrī. Pozitīva lēmuma gadījumā, Skotijas neatkarība tiks pasludināta 2016. gada 24. martā.

Kas īsti ir Lielbritānija un Skotija? Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotā Karaliste sastāv no četrām vēsturiskām zemēm: Anglijas, Skotijas, Velsas un Ziemeļīrijas. Neskatoties uz to, ka šī valsts pēc savas administratīvi-teritoriālās struktūras ir unitāra, trīs reģioniem – Skotijai, Velsai un Ziemeļīrijai – ir sava veida autonomija. Iedzīvotāju skaits sastāda apmēram 64 miljonus cilvēku (salīdzinājumam, Latvijā ir 2 miljoni iedzīvotāju). IKP uz vienu iedzīvotāju sastāda 38 000 ASV dolāru (salīdzinājumam, Latvijā 8 500 ASV dolāru).

            Pati Skotija pēc sava izmēra un iedzīvotāju skaita ir salīdzināma ar Latviju: 5.3 miljoni iedzīvotāju, 79 tūkst. km2. Jāsaka, ka vēl 18.gs. Skotija bija neatkarīga valsts .

            Ko Skotija iegūs izstājoties no Lielbritānijas? Ja Skotija atdalīsies, tā iegūs:  

  •          apmēram 90% Ziemeļjūras naftas un gāzes krājumu;
  •          lielāko daļu iekārtu, kas ģenerē elektrību pateicoties viļņiem un paisumiem;
  •          apmēram 8.5% no summārā Lielbritānijas valsts parāda, kas 2014. gada augustā sastādīja 1.1 triljonu sterliņu mārciņu (apmēram 91% no IKP), t.i. uz Skotiju tiks attiecināmi apmēram 94 miljardi GBP. Skotijas IKP tiek novērtēts apmēram 140-150 miljardos mārciņu;
  •          nodokļu maksājumu Lielbritānijas valsts budžetā un valsts dotāciju starpības dēļ, Skotija iegūs “liekus” 3 miljardus mārciņu;
  •          pasaulē pazīstamu universitāšu tīklu;
  •          ekoloģiski tīru ēdienu un viskiju;
  •          kaudzi ar problēmām, kas saistītas ar monetāro politiku.
  •          zaudē apmēram trešdaļu savas teritorijas;
  •          zaudē apmēram 5.3 miljonus cilvēku;
  •          iegūs politiskos riskus pasaules arēnā, ja tā kā tuvākais ASV sabiedrotais Eiropā nonāks uz dezintegrācijas ceļa;  
  •          zaudēs zināmu daļu no savas pasaules autoritātes;
  •          iegūs zināmas problēmas kā Eiropas Savienības biedrs;
  •          zaudēs kodolenerģijas militāro bāzi, kas atrodas tieši Skotijā.

Pēc Skotijas varasiestāžu vārdiem, viņi nostāsies uz Norvēģijas attīstības ceļa, kad ienākumi no dabas resursu pārdošanas tiek novirzīti iedzīvotāju sociālās nodrošināšanas attīstībai.

            Kādu ietekmi Skotijas atdalīšanās atstās uz pārējo Lielbritānijas daļu ekonomiskā nozīmē? No budžeta aizpildīšanas skatupunkta, Skotijas atdalīšanās neizdarīs īpašu ietekmi, jo naftas-gāzes sektora ienākumu nodoklis sastāda nenozīmīgu daļu no kopējām iemaksām valsts budžetā. Šie zaudējumi automātiski tiks kompensēti uz dotāciju maksājumu, kas novirzītas Skotijas vajadzībām, rēķina. Līdz ar Skotijas izstāšanos, Lielbritānija:

 

Līdz septembra vidum nav atlicis nemaz tik daudz, dzīvosim – redzēsim. Pēc aptaujām, apmēram 30-40% atbalsta Skotijas izstāšanos no Apvienotās Karalistes. Katram treiderim šobrīd parādās unikāla iespēja atkārtot Džordža Sorosa stāstu un nopelnīt savu pirmo miljonu vai pat miljardu uz mārciņas krišanās. Valsts izjukšana obligāti izsauks mārciņas kursa krišanos.

 

Visām idejām, kuras jūs iegūsiet ir tikai un vienīgi informatīvs un/vai izglītojošs raksturs un šī informācija nesatur un nevar tikt uztverta kā investīciju konsultācijas vai rekomendācijas pārdot vai pirkt kādu finanšu instrumentu.
Ārpusbiržas maržinālai Forex un CFD instrumentu tirdzniecībai ir augsts riska līmenis un, iespējams, tā nebūs piemērota visiem investoriem.

 

TeleTrade-DJ International Consulting Ltd ir licencēta Kipras Vērtspapīru un biržu komisijā (Cyprus Securities and Exchange Commission — CySEC), licences numurs 158/11.

Bookmark and Share
Top.LV