Emocijas un finanšu tirgus pamatprincipi

shutterstock 115474378Lai arī cik neticami tas liktos, pamatprincips darbam finanšu tirgos ir pavisam vienkāršs – nopirkt lētāk, pārdot dārgāk vai pārdot dārgāk un atpirkt lētāk.

Turklāt, lai pelnītu no tirdzniecības finanšu tirgū, nav nepieciešamas iepriekšējas specifiskas zināšanas. Ir kompānijas, piemēram, TeleTrade Europe, kas nodrošina bezmaksas apmācību topošajiem treideriem. Kompānijas eksperti jaunajiem tirgus dalībniekiem izskaidro principus, ko ievērojot var sasniegt augstāko iespējamību gan īstermiņa, gan ilgtermiņa peļņai. Grūtākais treidera uzdevums ir spēt pelnīt stabili un ilgstoši, bet tas, savukārt, ir atkarīgs no katra emocionālās noturības un elementāras izpratnes par varbūtības teoriju.

Izmantojot tirdzniecības sistēmas taktiku, kas vidēji 80% darījumu garantē peļņu, ilgtermiņā ir garantēts stabils ienesīgums. Bet nedrīkst aizmirst, ka tirdzniecības pamatā ir varbūtības teorija, un šis arī ir svarīgākais nosacījums, ko nereti jaunie tirgus dalībnieki aizmirst. Tas nozīmē, ka pirms tiek atvērta pozīcija, iepriekš tiek prognozēts, pie kādiem nosacījumiem pastāv augstāka varbūtība, ka tirgus cena virzīsies mūsu vēlamajā virzienā.

Jebkurā spēlē, kas pamatojas uz varbūtības teoriju, ir matemātiski pierādīts, ka spēles īpašniekam ir garantēta 4,2% virsroka ilgtermiņā pret pārējiem spēles dalībniekiem. Neskatoties uz to, ka ir reizes, kad spēles īpašniekam nākas šķirties no lielām naudas summām, 4,2% viņš nopelnīs jebkurā gadījumā. Pēc tāda paša principa darbojas arī finanšu tirgus. Ja izmantojam konkrētu tirdzniecības sistēmu, kura iepriekš ir sevi pierādījusi reālajā tirgū (tātad uzrādījusi peļņu), tad ilgtermiņā izmantojot šo pašu sistēmu atkal un atkal, tirgus dalībnieks pelnīs. Lai arī pa vidu būs gan peļņu nesoši, gan zaudējumus nesoši darījumi, kopumā tirgus dalībnieks būs peļņas zonā.

Un šeit nonākam pie otras svarīgās nianses – mākas savaldīt emocijas. Ja esam iemācījušies, pie kādiem noteiktiem apstākļiem gūsim peļņu, tad atliek tikai pilnībā turēties pie šīs metodes. Bieži vien jaunie treideri, aizverot pozīciju ar zaudējumiem, emociju ietekmē sāk apšaubīt savu tirdzniecības sistēmu. Un šis ir brīdis, kad nedrīkst ļauties vēlmei ātri atspēlēties, bet ir jāturas pie savas sistēmas - pavisam normāla ir parādība, ka kāda no mūsu pozīcijām ik pa laikam aizvērsies arī ar zaudējumiem. Šādos gadījumos vēl vairāk nepieciešams racionāli pieiet tirgus situācijai un neatkāpties no savas tirdzniecības sistēmas, jo strikta sistēma ir labākais palīgs, lai kontrolētu emocijas.

Jebkurš var apgūt tirgus pamatprincipus un sekmīgi tos pielietot, atliek tikai atrast profesionāļus, kas to gatavi iemācīt. Kompānijai TeleTrade Europe ir 20 gadu pieredze darbā finanšu tirgos. Zvaniet pa bezmaksas telefona numuru 80009696, lai uzzinātu, kā pelnīt finanšu tirgos!

Rihards Saksons,

Kompānijas TeleTrade Europe finašu tirgu eksperts

Bookmark and Share
Top.LV