.

Ir viegli padarīt savu bērnu laimīgu

Priecigs bernsLai to panāktu, pilnīgi pietiek ar šo:
1) Rādīt labu piemēru

2) Cienīt
3) Uzticēties
4) Aizstāvēt
5) Mīlēt

Kādēļ pirmajā vietā ir „rādīt labu piemēru”? Tādēļ, ka lai cik arī Jūs pareizi nemācītu un neaudzinātu savu mazuli, viņš, pirmkārt, redz Jūs un Jūsu dzīvi. Mācīt godīgumu un melot? Bērns mācās melot.... Mācīt pieklājību un rupji izturēties pret tuviniekiem? Bērns mācīsies rupjības. Mācīt panākumus un ciest zaudējumus? Bērns mācīsies ciest.

Kādēļ „cienīt” ir otrajā vietā? Tādēļ, ka bērns mācās sevi cienīt, skatoties uz Jūsu piemēru. Tikai sevi cienoši vecāki spēj cienīt sava bērna personību, atzīstot viņa tiesības un vēlmes.

Kādēļ „uzticēties” ir pēc „cienīt”? Tādēļ, ka cieņai seko uzticēšanās. Cienot sava bērna viedokli un vēlmes, ir svarīgi viņam uzticēties  un ļaut darīt to, ko viņš grib. Uzticēties viņam un ļaut mācīties, iegūt savu pieredzi, mēģināt iepazīt pasauli. Uzticoties mēs dodam iespēju augt.


„Aizstāvēt” ... Cienot un uzticoties bērnam, atcerieties, ka Jūs esat viņa aizstāvis. Tieši Jūs varat viņu aizstāvēt tajās situācijās, kuras viņam nav pa spēkam. Ja viņam dara pāri skolotāji, uzticieties bērnam, nevis skolotājiem. Bērni bieži vien ir nežēlīgi – apvaino, ir vardarbīgi, pazemo, manipulē. Ir svarīgi, lai Jūsu bērns zina, ka Jūs viņu varēsiet aizstāvēt. Nemēdz būt sveši bērni, neesiet vienaldzīgi pret bērnu kolektīviem, esiet tik drosmīgi un spējīgi atrast savam bērnam pareizo aizsardzības veidu, neaizmirstot par cieņu, uzticēšanos un par to, kādu piemēru Jūs rādāt.

Kādēļ „mīlēt” ir pēdējā vietā?

Tādēļ, ka vecāki bieži vien mīlestības vārdā dara visu, lai bērns paliktu piesaistīts un atkarīgs. Bieži mīlestība kļūst par šķērsli cieņai un uzticībai. Vecāki mēdz būt pārliecināti par to, kāda dzīve viņu bērnam nodrošinās laimi. Neattaisnojiet ar savu mīlestību audzināšanu, rīkojumus, bezierunu rekomendācijas un sodus.

Vienkārši mīliet ar visu sirdi un ziniet, ka ir vienkārši padarīt savu bērnu laimīgu. Pietiek vien:


1) Rādīt labu piemēru

2) Cienīt

3) Uzticēties

4) Aizstāvēt

5) Mīlēt

Bookmark and Share
Top.LV