.

KĀ KĻŪDAS BURTNĪCĀS IETEKMĒ ŠĶIRŠANOS SKAITU

Sākšu nedaudz iztālēm. Mana meita praktiski neapmeklēja agrīnās attīstības skolas. Es pati ar viņu nodarbojos. Kad pirms skolas mēs trenējām roku, mūsu burtnīca izskatījās šādi:

Burtnica

Redziet atšķirību? Es viņai kļūdas ar sarkanu nepasvītroju. Es ar zaļu krāsu izcēlu tos burtus un cilpiņas, kuri viņai izdevās labi. Viņai tas ļoti patika un vienmēr pēc katras rindiņas vaicāja: „Mammu, kurš sanāca vislabāk?”. Viņa tā priecājās, kad es apvilku labāku burtu ar piebildi „Ideāli!”

Vai jau sapratāt, kāda ir atšķirība starp abām pieejām?


1. Pirmajā gadījumā koncentrējamies uz kļūdām. Kas paliek jūsu foto atmiņā? Pareizi, tie burti, kuri uzrakstīti neglīti, ķeburi, tas, kas nav pareizi. Vai aiz šiem sarkani pasvītrotajiem burtiem jūs ieraudzījāt ideāli uzvilktos burtus? Nē! Vai mēs to gribam, vai nē, bet neapzināti mēs atceramies to, kas ir izcelts.


2. Otrajā gadījumā mēs koncentrējamies uz to, kas ir pareizi! Mēs saņemam pavisam citas emocijas, citu uztveri. Vai mēs to gribam, vai nē, bet zemapziņā mēs cenšamies atkārto to, kas bija ideāls! Tā ir pavisam cita iekšējā motivācija – nevis cenšanās izvairīties no kļūdas, bet tieksme izdarīt labi!

 

Tagad, uzmanību, atbilde uz jautājumu: kā burtnīcā izceltās kļūdas ietekmē šķiršanos skaitu?
Man atbilde ir acīmredzama. Jau no bērnības mēs esam pieraduši koncentrēties uz trūkumiem, uz to, kas nav pareizi, kas mums liekas slikts. Mūs pie tā pieradināja skolā ar sarkanās tintes palīdzību, un mājās, jo mums biežāk aizrādīja par to, kas ir nepareizi izdarīts, nekā uzslavēja par to, kas izdarīts labi.

No 20 rindiņā uzrakstītajiem rimbulīšiem tikai viens ir pasvītrots. Tas nozīmē, ka 19 uzrakstīti labi, bet viens nav ideāls. Kādēļ gan mēs koncentrējamies uz šo vienu?!

Laulāto dzīvē bieži notiek tieši tas pats. Laulātajam var būt 19 brīnišķīgas īpašības, bet strīds tiks uzsākts tās vienīgās īpašības dēļ, kuru jūs paši priekš sevis esat atzīmējuši ar sarkanu.
Tieši šis paradums (ar sarkanu izcelt slikto), kuru mēs slīpējam jau no agras bērnības un kuru nekādi nevar izspiest no mūsu apziņas pieaugušā vecumā, visbiežāk kļūst par šķiršanās iemeslu.

Aug tas, uz ko ir fokuss. Tas, uz ko ir vērsta uzmanība, palielinās. 99% pāru ir viena un tā pati problēma – sarkana tinte uz laulātā rakstura!

Ja es būtu izglītības ministre, es būtu daudz ko mainījusi skolas izglītības sistēmā. Viss sākas no bērnības. No bērnības mēs pārvelkam savā pieaugušajā dzīvē visus savus paradumus un iemaņas, un ne visi no tiem mums kalpo labi un pareizi.

Ieviešot „zaļās tintes principu” ar savu meitu, es ieraudzīju, ka pat tad, ja es viņai nenorādu uz kļūdām, tās pamazām pazūd pašas no sevis, jo viņa pati pēc savas gribas cenšas izdarīt labi!

Tagad piedāvāju jums izdarīt četras lietas :


1. Izanalizēt sava laulātā rakstura burtnīcu un padomāt, kādu tinti jūs lietojat.... Tiem, kas īpaši augstu vērtē attiecības, piedāvāju to veikt rakstiski un praktizēt nedēļas laikā.


2. Ja jūs mājās nodarbojaties ar bērnu, lietojiet zaļo tinti un koncentrējieties uz to, kas ir labs!


3. Ja jums šis raksts patika, pastāstiet par to saviem draugiem, lai arī viņu dzīvē notiek patīkamas izmaiņas un pārvērtēšana.


Vēlu visiem harmoniju! Cieniet savus laulātos, mīliet viņus un izmeties sarkano tinti no savas dzīves!

 

Tatjana Ivanko

Bookmark and Share
Top.LV