.

Kā pagatavot Jāņu sieru

bundzas 016Ir burvīga tradīcija - Jāņos ēst Jāņu sieru. Mēs piedāvājam pagatavot Jāņu sieru mājas. Mūms nepieciešams:

3 litri trekna piena, 1 kg biezpiena, 100 gr. sviesta, 3 olas, ķimenes, sāls. Vēl vajadzīgi vairāki lieli katli/bļodas, tīra marle, caurduris

 20090617143845 img 2708-280x150

Pienu lej lielā traukā (ņemiet vērā, ka traukā liks arī biezpienu) un liek uz mazas uguns sildīties

 20090617143845 img 2712-280x150

Biezpienu padara viendabīgāku – var berzt caur sietiņu, blenderēt ar blenderi. Šoreiz mēs vienkārši sastrādājām (samīcījām, saspaidījām) ar koka karoti.

 20090617143846 img 2711-280x150

Kad piens uzsilis ( tas NEDRĪKST MEST BURBULI UN VARĪTIES), liek klāt biezpienu un, ik pa laikam lēni apmaisot , karsē biezpienu pienā

 20090617143845 img 2724-280x150

Plīts jānoregulē uz mazāko liesmu, jo pienam ir jākarsējas, bet tas nedrīkst vārīties.

 20090617143846 img 2734-280x150

Masai silstot, no biezpiena sāks izdalīties sūkalas, kas arī ir šīs procedūras mērķis. Piens paliks udeņaini dzeltenīgs ar biezpiena kunkuļiem iekšā.

 20090617143846 img 2739-280x150

Esiet pacietīgi uzreiz tas nenotiks. Es karsēju kādas 20 minūtes uz lēnas uguns 

Bļodā sakuļ olas ar ķimenēm un sāli.

20090617143845 img 2714-280x150

Citā katlā vai bļodā (tik lielā, ka tur saies visa siera masa) izkausē sviestu

20090617143846 img 2734-280x150

Atgriežoties pie karsējamās masas – kad sūkalas izdalījušās, masu lej caurdurī, kurā ieklāta marle. Tā, lai “siers” paliek  caurdurī.

20090617143845 img 2718-280x150

20090617143844 img 2744-280x150

Siera masu liek katliņā pie izkausētā sviesta uz mazas uguns. Strauji maisa, lai sviests iemaisās masā.

20090617190833 img 2750-280x150

Tāpat turpinot strauji maisīt (lai masu nepierauj pie katliņa malas),  pievieno olas, kas iepreikš sakultas ar ķimenēm.

20090617190853 img 2754-280x150

Visu masu vēl mazliet uzkarsē, tā pastrauji maisot, lai nepiedeg.

Siera masai būtu jakļūst tādai kā elastīgai

20090617190911 img 2755-280x150

Saslapinātu marli klāj traukā, kurā veido siera formu.

20090617190937 img 2767-280x150

Bookmark and Share
Top.LV