.

Auzu putru, ser? Tradicionālās angļu brokastis

ovsyankaPieminot auzu putru, daudziem nāk prātā šī frāze no padomju laiku mākslas filmas par detektīvu Šerloku Holmsu un doktoru Vatsonu. Taču, vai tā atbilst patiesībai? Veiksim nelielu ekskursiju angļu virtuvē.

— Berimor, kas mums ir brokastīs?

— Auzu putra, ser!

— Atkal?

Pieminot auzu putru, daudziem nāk prātā šī frāze no padomju laiku mākslas filmas par detektīvu Šerloku Holmsu un doktoru Vatsonu. Taču, vai tā atbilst patiesībai? Veiksim nelielu ekskursiju angļu virtuvē.

Klasiskās angļu brokastis – kādas tās ir?

Patiesībā tradicionālās angļu brokastis, ko ikdienā liek galdā, nemaz nav tik vieglas, kā to bija iedomājies padomju režisors. Ne katram ir pa spēkam notiesāt tik smagas un barojošas brokastis, kā angļiem tas ir pierasts. Tradīcija no rīta uzņemt kalorijām bagātu ēdienu parādījās pirms vairākiem gadu simtiem, kad strādnieki, kuriem nebija iespējams dienas laikā paēst pusdienas, no rīta centās pieēsties visai dienai jau pirms darba dienas sākuma.

Tātad, ko brokastīs galdā liek angļi?

·         Ceptu ēdienu. Tas sastāv no ceptas olas, bekona un pāris cīsiņiem, apceptiem līdz kraukšķīgai garoziņai, sēnēm un tomātiem. Var pievienot arī pupiņas tomātu mērcē. Atsevišķi tiek pasniegtas mērces. To sastāvdaļas mainās atkarībā no reģiona. 

- Maizi. To lieto pamatā tostermaizes veidā, gabaliņu sagriež trīsstūrveida gabalos, garozu nogriež.

Visi ēdieni tiek kārtīgi izkārtoti uz šķīvja. Vispār galda servēšanai angļi piešķir  milzīgu nozīmi, neatkarīgi no tā, vai tā ir pēcpusdienas tājs, vakariņas vai brančs (angl. brunch – vēlas brokastis). 

Vēl viens brokastu variants, kas ir izplatīts angļu ģimenēs, ir pankūkas. Atšķirībā no citām plānajām pankūkām angļu pankūkas ir nelielas, porainas un pabiezas. Tās pasniedz nevis ar krējumu un pat ar kļavu sīrupu – nē, bet gan ar cukura melasi.

full-english-breakfast

Angļu brokastis – bet kur tad auzu putra?

Bez šaubām, auzu putru (starp citu ļoti veselīgu graudaugu) angļi ēd un sauc to poridž (porridge). Poridžu pasniedz kopā ar bekona gabaliņu un mīksti vārītu olu. Auzu pārslu putras pagatavošana un lietošana britos neizraisa nekādu negatīvu, to gatavo ar prieku, tāpat arī ēd, iepriekš pārliedami to ar saldo krējumu, medu vai melasi.

Pēc tik sātīgām brokastīm pienākas dzert tēju ar pienu, pie kam ir svarīgi ievērot secību: no sākuma ielej pienu, un tikai pēc tam – tēju. Angļu zinātnieki, kuri zina visu, visu, ir noskaidrojuši, ka tauki, kuri ir piena sastāvā, dod savu īpašo garšu tieši tad, kad lej tēju pienā nevis kā savādāk.

Plusi +

  • Kalorijām bagāts ēdiens no rīta (olbaltumvielas, šķiedrvielas, proteīns) dod enerģiju visai darba dienai.

  • Pupiņas ir proteīna avots,  tas ir nepieciešams iekšējo orgānu šūnu veidošanas procesam.

  • Pēc šādas maltītes ķermenis ir enerģijas pilns (ja nepārēdas)

  • Auzu pārslas ir šķiedrvielu avots, tādēļ tās sekmē gremošanu un labvēlīgi ietekmē kopējo organisma stāvokli.

 

Angļi zina, ko ēst brokastīs.

Labu apetīti!

Avots:  Jautra žirafe

Bookmark and Share
Top.LV