Itāļu lepnums - pīrāgs Pasta frolla
- Detaļas
- Autors Olesja Balalajeva
Sastāvdaļas
Sastāvdaļas smilšu mīklai (Pasta frolla):
400 g miltu
200 g sviesta
4 olu dzeltenumi
150 g pūdercukura
Vaniļas paciņa
Šķipsniņa sāls
___________________
Sastāvdaļas krēmam:
1 l piena
8 dzeltenumu
250 g cukura
80 g miltu
Vaniļas pāksts (vai vaniļas paciņa)
Puscitrona ciedra
____________________
Rotājumiem:
100 g ciedru riekstu
pūdercukurs
Pagatavošana.
Šīs mīklas (Pasta frolla) pagatavošanai visvienkāršāk ir izmantot virtuves kombainu, jo tas ļaus jums dažās minūtēs pagatavot smilšu mīklu. Protams, visu var darīt ar rokām, tomēr es jums iesaku sākumā ar kombainu sakult miltus ar atdzesētu sviestu, bet pēc tam ātri pievienot olu dzeltenumus un pūdercukuru un samīcīt mīklu ar rokām. Tātad miksera traukā liekam miltus un šķipsniņu sāls un stipri atdzesētu sviestu – tikko kā no ledusskapja. Sasmalcinām līdz drumstalu konsistencei, lai atgādinātu slapjas smiltis. Tad pievienojam dzeltenumus, vaniļu, pūdercukuru, vēlreiz ieslēdzam mikseri uz dažām sekundēm. Mīkla būs pārvērtusies kunkuļu masā. Šo masu izliekam uz galda un veidojam bumbu vai stienīti. Sanāk ļoti elastīga mīkla. Mīklu ietinam plēvē un liekam ledusskapī uz 30 min.
Gatavojam krēmu.
Liekam sildīties pienu, kurā ieliekam vaniļas pāksts sēklas un arī pašu pāksti (kuru vēlāk izņemam ārā). Ja nav vaniļas pāksts, varam izmantot vaniļas pulveri. Atsevišķi sakuļam olu dzeltenumus stingrās putās. Pienu izlaižam caur sietu un nelielu piena daudzumu pievienojam olu dzeltenumiem. Visu ātri kārtīgi samaisām, nedrīkst pieļaut olu masas saraušanos. Ielejam atlikušo pienu olu dzeltenumu masā un liekam to uz uguns. Pievienojam izsijātus miltus un atkal visu kārtīgi samaisām. Pastāvīgi maisot, krēmu vārām uz lēnas uguns līdz tas sabiezē. Gatavo krēmu noņemam no uguns. Lai krēmu ātri atdzesētu, to pārlejam plakanā traukā un pārklājam ar pārtikas plēvi, lai tā būtu kontaktā ar krēma masu. Atdzesējam krēmu. Lai būtu ātrāk, es krēmu izliku uz balkona.
Izņemam mīklu no ledusskapja. Nogriežam 2/3 un izrullējam 0,5 cm biezā kārtā. Es izmantoju 26 cm formu ar nenoņemamām malām, un lai būtu torti vieglāk no trauka izņemt, es ieklāju tajā cepamo papīru tā, lai papīra malas būtu pāri trauka malai.
Mīklu liekam formā, kārtīgi to izlīdzinām, veidojot augstas maliņas. Sadurstām ar dakšiņu.
Atdzisušo krēmu izliekam uz mīklas. Izlīdzinām pa visu platību, pa vidu izveidojot nelielu „uzkalniņu”, tas ļaus tortei nenosēsties un saglabāt formu.
Atlikušo mīklu izrullējam un ar rullīša palīdzību pārnesam uz tortes un to apklājam. Kārtīgi saspiežam maliņas. Pēc saviem ieskatiem un gaumes rotājam maliņas. Es izmantoju dakšiņu, ar to var arī sadurstīt tortes virsmu.
Torti apziežam ar pienu vai ar ūdeni un pārkaisām ar ciedru riekstiem, riekstiņus uzmanīgi iespiežam tortes virsmā.
Cepam iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 45-50 minūtes. Ja tortes virspuse stipri apcepas, pārklājam to ar foliju.
Gatavo torti atdzesē un tikai pēc tam pārliek tortes traukā. Bagātīgi pārkaisa ar pūdercukuru!!!
Gatavo torti vislabāk uzglabāt ledusskapī un vēlams pasniegt atdzesētu. Tas nekādā veidā neatsauksies uz tortes garšu, bet labāk turēs formu.
Labu apetīti!
Patīkamu sevis palutināšanu!