.

Vienkārši kafija. Neparastas ierastā dzēriena receptes.

art-on-coffe24Melna kafija

3/4 l ūdens, 50 g dabīgās maltās kafijas, cukurs (pievieno pēc garšas).

Kafiju vāra īpašā kafijas vārāmā kannā. Ja šādas kafijas kannas nav, pusi maltās kafijas aplej ar aukstu ūdeni traukā, kurš paredzēts tikai un vienīgi kafijas pagatavošanai. Vāra 2-3 minūtes, pievieno atlikušo kafiju, uzvāra un liek uz plīts malas, stingri nosedz. 10 minūtes ļauj nostāvēties, lej caur sietu kafijas kannā vai uzkarsētās tasītēs.  Kafiju pasniedz ļoti karstu. Dabīgai kafijai var pievienot arī īpašus cigoriņus un atsevišķi saputotu saldo krējumu. 

 

 

Dabīgā kafija ar pienu.

½ l ūdens, 20g dabīgās kafijas, 20g miežu kafijas, ½ l piena, 60-80g cukura.

 Uzlējumu izkāš cauri sietam un sajauc ar vārītu pienu vai saldo krējumu.

 

Kafija ar dedzinātu cukuru.

Šo dzērienu pasniedz piknikos pēc ēdiena un vasarnīcās. Virs ļoti stipras un karstas kafijas tasītes turiet tējkaroti, kurā ielikts cukura gabaliņš. Uzlejiet cukuram atdzesētu konjaku un to aizdedziniet. Kad liesma nodzisīs, ielejiet karotes saturu tasītē un kārtīgi samaisiet. Varat pievienot arī šķipsniņu kanēļa (pēc garšas).

 

Miežu kafija.

40 g miežu kafijas, ½ l ūdens, 5 g cigoriņu, ½ l piena.

Kafijas dzirnaviņās samaļ miežu kafiju. Traukā, kuru lieto tikai un vienīgi kafijas pagatavošanai, ielej ūdeni, ieber samaltu kafiju, pievieno cigoriņus un vāra 1-2 minūtes; tad noliek uz plīts malas, apslaka ar aukstu ūdeni un stingri aizver vāku.

Pēc dažām minūtēm, kad kafija būs nostāvējusies, pārlej sakarsētā kafijas kannā vai salej tieši tasītēs. Vārītu pienu pievieno kafijas kannā vai krūzītēs. Var pasniegt pienu atsevišķās piena kanniņās. Uzvārītai miežu kafijai var pievienot 10-20 g maltas dabīgās  kafijas un visu uzvārīt. 

 

Dabīgā kafija, aplieta kafijas kannā.

Sasilda kafijas kannu ar filtru (vislabāk ir ielikt traukā ar verdošu ūdeni). Kafijas kannas augšējā daļā ieber ļoti smalki samaltu kafiju, uzliek sietiņu un pamazām lej virsū verdošu ūdeni, lai uzlējums lēnām tecētu kafijas kannas apakšējā daļā. Kafiju pasniedz ļoti karstu, salej iepriekš sakarsētās tasītēs apmēram ¾ no tasītes augstuma, Var pasniegt ar saputotu saldo krējumu.

 

Kafijas esence.

а) Pastāvīgi maisot, apcep 500 g pūdercukura līdz brūnai krāsai. Atšķaida ar diviem litriem ūdens un ilgi vāra. Kafiju, kas parastā veidā kafijas kannā pagatavota no 250 g labi apceptas maltas dabīgās kafijas, ielej pudelē, labi aizvāko un karsē 10-15 min. Liek 1-2 tējkarotes esences uz 1 tasi karsta piena.

б) Vienā litrā ūdens 15 minūtes vāra 150 g labas apceptas maltās kafijas, nepievienojot nekādu surogātu. Nokāš, pēc tam iegūtajam šķidrumam pievieno 400 g pūdercukura un vāra, kamēr sabiezē. Salej pudelēs un labi aizvāko. Tādā veidā var kādu laiku saglabāt. Pirms pasniegšanas atšķaida ar karstu ūdeni, tādējādi iegūstot parastu kafiju, bet, ja grib kafiju ar pienu, var pieliet karstu pienu.

 

Kafijas ekstrakts.

Produkti: 100 g kafijas, ½ l verdoša ūdens, šķipsniņa sāls.

Kafiju aplej ar verdošu ūdeni un pievieno sāli. Pēc atdzesēšanas ielej nelielā pudelē. Lai pagatavotu parastu kafiju, nepieciešams 5 tējkarotes ekstrakta.

 

 

 

 

Dubultā kafija.

Vāra parastu kafiju, un, kad tā nostājusies, pieber otru kafijas porciju, uzvāra, noņem no uguns, atkal nostādina un tikai pēc tam pasniedz.

 

Kafija ar pipariem.

Turku kafijas trauku sasilda uz uguns, ieber 1-1,5 g piparu un 4 tējkarotes kafijas. Samaisa, aplej ar aukstu ūdeni (100 g). Uzvāra, pievieno vēl 150 g ūdens, uzvāra, pievieno vēl 250 g ūdens, vāra 5-10 min. un uzreiz pasniedz.

 

Kafija „Irīna”.

Pannā izkausē 3-4 tējkarotes cukura līdz šķidrai masai brūnā krāsā. Šo masu aplej ar karstu vārītu ūdeni. Sakarsētā turku kafijas traukā ieber 2 tējkarotes kafijas, aplej ar iegūto masu, pielej ūdeni un uzvāra.

 

Bookmark and Share
Top.LV